Welke soorten whisky zijn er?

Welke soorten whisky zijn er?

Wist u dat whisky als bier begint? Het brouwproces van whisky begint bij bier. Het basismengsel is namelijk gefermenteerd graan, water en gist. Vanuit daar worden alle soorten whisky gemaakt. Whisky is een sterke drank. Het is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en het wordt gerijpt op houten vaten. De drank komt oorspronkelijk uit Schotland en Ierland, waar het ook veel wordt geproduceerd. Alleen welke whisky soorten zijn er allemaal? Dat leest u in deze blog.

Het ontstaan van whisky

Het ontstaan van whisky begint bij vochtige gerst. De gerst zal ontkiemen tot mout, waarna de moutkorrels worden gedroogd door middel van hete lucht of vuur. Dan worden de gedroogde korrels fijngemalen en wordt er water aan toegevoegd. Dit wordt omgezet in suiker, waarna de suiker gaat gisten en het wordt omgezet in alcohol. Daarna wordt dit mengsel gedistilleerd. Wat inhoudt dat het alcoholpercentage wordt verhoogd, door verdampte alcohol te koelen en op te vangen. Dit wordt herhaald en dan wordt de whisky opgeslagen in eikenhouten vaten. Dan kan de whisky rijpen, dit gebeurd minimaal 3 jaar en kan wel tot 30 jaar duren. 

Soorten whisky

Net als bij veel dingen bestaan er van whisky ook veel verschillende soorten. Er zijn categorie whiskys die zijn ingedeeld op land van oorsprong. Maar ook door de ingrediënten die erin zitten maken een verschil. Er zijn dus verschillende whisky soorten om te nuttigen. Oorspronkelijk komt het dus uit Schotland en Ierland. Dit zijn dan meteen de eerste twee soorten whisky: 

- Scotch whisky
- Ierse whisky

In deze whiskys uit Schotland en Ierland wordt ook nog onderscheid gemaakt per regeio etc. Dan zijn er ook nog:

- Bourbon whisky
- Canadese whisky

Deze twee komen dan ook uit de VS en uit Canada. Deze soorten doen het vaak ook goed. De volgende whisky’s worden allemaal op een andere wijze gebrouwen. Bij de een zijn er meerdere distilleerderijen gebruikt en bij de andere meerdere graansoorten. Zo komen ze vaak aan hun namen:

- Grain whisky
- Malt whisky
- Single malt whisky
- Blended malt whisky

Elk whisky soort is anders en zal anders smaken. Ze hebben allen een zeer sterke en unieke smaak. Iedere whiskydrinker heeft zijn favoriet en eigen whisky soort dat hem of haar aanspreekt.