wat valt onder sterke drank

Sterke drank, veel mensen weten ongeveer wel wat het is, maar wat valt er nu precies onder sterke drank? Er zijn een aantal vragen. Wat is sterke drank precies? Wanneer is sterke drank sterke drank? Bij hoeveel procent alcohol? Welke soorten sterke drank zijn er allemaal? Hier worden deze vragen beantwoordt en leest u alles over sterke drank.

Wat is sterke drank precies?

Simpel gezegd is sterke drank een soort drank die veel alcohol bevat (een hoog alcoholpercentage). Sterke drank is een alcoholische drank die aan een door de wet omschreven definitie moet voldoen. Het moet bijvoorbeeld op een bepaalde manier gemaakt zijn en er moet een bepaald percentage alcohol in zitten.

Wanneer is iets sterke drank?

Er moet dus een bepaald percentage alcohol in een sterke drank zitten. De alcoholhoudende drank moet bij kamertemperatuur uit 15 volumeprocent alcohol of meer bestaan. Dit geldt niet voor wijn, wijn is namelijk volledig gegist en zo heeft het zijn alcoholpercentage verkregen. Het hoge alcoholpercentage in sterke drank kan op een aantal manieren verkregen worden. Ten eerste kan het gedestilleerd worden, ten tweede kan er extra alcohol aan toegevoegd worden, zoals bij sherry, port en vermout wordt gedaan. Tot slot kan een product ook bereid worden met alcohol. 

Welke soorten sterke drank zijn er?

Een sterke drank is dus een drank met een hoog alcoholpercentage. Dit zijn er nogal wat. Dit zijn de categorieën sterke drank:

Onder deze categorieën vallen de bekende dranken, die de meeste mensen wel kennen. Onder de rum vallen bijvoorbeeld Bacardi en Malibu. Onder whisky Jack Daniel’s en onder likeuren & shotjes Safari en Rocketshot. 

Sterke drank mixen en shotjes

Tegenwoordig worden vooral onder jongeren sterke dranken steeds vaker gemixt. Vaak met frisdranken zoals: cola of sinas. Dit wordt eigenlijk bijna met alle dranken gedaan, het vaakst met vodka, gin, rum en likeuren. De bekendste dranken waar het vaakst mee gemixt wordt zijn vele soorten vodka, bacardi, berenburg, safari, passoa en malibu. Dit wordt dan gemixt met frisdranken zoals: cola, sinas, jus, red bull, 7Up en ga zo maar door. Shotjes vallen ook onder sterke dranken. Deze worden niet gemixt het is namelijk de bedoeling dat je een shotje in één slok wegdrinkt. Het zit ook in een klein glas waar een paar ml in gaat. Bekende shotjes zijn vodka, rocketshot en flugel.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken, sterke drank is een alcoholische drank met een redelijk hoog alcoholpercentage (namelijk 15 procent of meer). Er zijn vele soorten sterke drank en het wordt vaak gemixt.