welk bier in welk glas

Welk bier in welk glas? Daar gaan we het over hebben in deze blog. Voor de echte bierliefhebbers geldt de regel: bier wordt uit een glas gedronken. Bier uit een glas drinken smaakt ook echt inderdaad anders. Veel lekkerder zelfs. Het is namelijk zo dat meer dan 70% van wat u proeft komt door het reukvermogen. U herkent dat vast wel wanneer u verkouden bent en de smaak van het eten anders is. Bier uit een flesje drinken maakt het moeilijker om het bier te ruiken.

Niet alleen de neus draagt bij aan de smaak, maar ook ogen zorgen voor het nodige werk. Kleur heeft namelijk ook invloed op smaak. Naast die 2 elementen draagt een passend bierglas ook bij aan de smaak. Daarom gaan we het in deze blog hebben over welk bier in welk glas?

Weizenglas

Weizen bier of witbier bevat opvallend veel koolzuur. Door het te schenken in een weizenglas krijgt het de ruimte in de ovale topruimte. Het oermodel van dit klassieke glas is de ‘Stephani’ , dat ooit ontworpen is door Weihenstephan. Het lange, slanke formaat van het glas geeft de gistdraden de gelegenheid om uitbundig te kunnen bewegen. Terwijl dat gebeurt, zorgt de rijke schuimkraag in de top ervoor dat het bier wordt beschermt en tevens bekroont. Als u het bier in het glas schenkt is dat al een feestje an sich. Houd daarbij het glas en het flesje horizontaal, schenk langzaam en het glas zakt iets. De laatste 10% walst u eerst in de fles en schenkt u dan in het glas.

IPA-glas

Een bitter en verfrissend biersoort met typische aroma’s van tropisch fruit. Denk aan citrus en ceder. Zo kan IPA bier het beste omschreven worden. Door die unieke smaaksensatie is het bier zo populair. Wanneer u optimaal van dit type bier wilt genieten hoort daar natuurlijk ook een passend glas bij. Een bierglas met een tapse voet, een ruim middenschip en een scherp toelopende bovenzijde heeft de voorkeur. De tapse voet zorgt voor een minimale warmteoverdracht, terwijl de scherp toelopende bovenzijde zorgt voor het behouden van alle aroma’s. Het ruime middenschip geeft de aroma’s alle tijd om zich te ontwikkelen, zodat het bier uiteindelijk de beste smaak krijgt.

Tulp pint

Sommige bieren komen het beste tot hun recht als ze lekker de ruimte hebben. In Nederland is dit nog niet heel erg populair, maar de Engelse pale ales en de Duitse doordrinkers als Keller, Helles of Zwickl komen goed tot hun recht in het glas. De subtiele smaken en aroma’s hebben geen haast, ze komen vanzelf naar voren in dit bredere bierglas. Ook Radler bier komt goed tot zijn recht in dit glas waar het ruimte krijgt.

Pilsglas

Tot slot het welbekende pilsglas. Hier kunt u uiteraard pils in schenken. Het perfecte glas voor het drinken en proeven van pils bier. Niet voor niets is pils één van de meest gedronken bieren ter wereld. Daar hoort natuurlijk een passend glas bij. Bij pilsener wilt u de hoparoma’s en moutgeuren gecentreerd in de neus gelanceerd krijgen, met weinig glasruimte voorbij neus of mond. Een pilsglas zorgt daarvoor.

Nu u weet welk bier uit welk glas, kunt u nog extra genieten van een glas bier. Heeft u een ultieme favoriet?