Wat is het verschil tussen bier en pils?

Wat is het verschil tussen bier en pils?

De meeste mensen denken dat bier en pils hetzelfde is. Dit is niet het geval, er zit namelijk wel degelijk een verschil tussen deze twee dranken. Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Hoe kan dat? Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier. Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland. Veel mensen noemen pils ook bier, waardoor er misschien verwarring ontstaat. Pils is ook bier, maar bier is dus niet altijd pils. Dus: wat is het verschil tussen bier en pils? Dat leggen we u graag uit.

Biersoorten

Bier is een overkoepelende naam voor alcoholische dranken die worden gebrouwen door middel van gisting. Het is de oudste en meest geconsumeerde alcoholische drank. Er zijn veel verschillende soorten bier. Zo is er bitter bier, zoet bier, zuur bier en kruidig bier. Daarnaast kan er ook verschil zijn in de kleur, het alcoholpercentage, de helderheid, de volheid en de temperatuur waarop een bier het beste gedronken kan worden. Om in al deze verschillen een onderscheidt te maken in soorten bier is moeilijk. Daarom wordt er onderscheidt gemaakt tussen ondergistende bieren, bovengistende bieren en spontaan gistende bieren.

Verschil tussen bier en pils

Pils

Pils is dus een biersoort, het wordt ook wel pilsener genoemd. Het werd voor het eerst gebrouwen door de Duitser Josef Groll in Pilsen, Tsjechië. Hier komt de naam pils ook vandaan. Een pilsje bevat ongeveer zo’n 5 procent alcohol en is het lekkerst bij 4 graden celsius. Hoe wordt pils gebrouwen? Pils wordt gebrouwen in mout, hop, gist en water. In sommige gevallen worden er suikers en ongemoute granen aan het bier toegevoegd. Ook wordt er wel eens karamel toegevoegd voor de kleur. Pils wordt hierna vaak gefilterd, waardoor een groot deel van de smaak verloren gaat. De reputatie van pils is dan ook dat het een zwakke smaak heeft.

bier en pils

Pils is, zoals al eerder genoemd, in Nederland de meest gedronken bier soort. Dit geldt ook voor België. In 2004 bestond ook bijna 80 procent van de bierconsumptie uit pils. In Nederland zijn Heineken, Hertog Jan, Alfa, Amstel, Bavaria en Grolsch de meest bekende biermerken met pils. Vaak als u op het terras een biertje besteld krijg je automatisch een pilsje. Eigenlijk zou de ober moeten vragen wat voor soort bier u wilt, aangezien pils een aparte biersoort is. Nu heeft u het antwoord op de vraag: wat is het verschil tussen bier en pilsGerelateerde producten

Leeftijd verificatie
Om dit te kunnen bestellen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.