welke wijn bij welk gerecht

Tijdens een diner drinken we graag een glas wijn bij ons eten. Nu zijn er veel verschillende soorten wijnen, waardoor het lastig kiezen kan worden welke wijn bij welk gerecht geschikt is. Uiteraard is dit ook een kwestie van smaak, maar de juiste wijn bij een gerecht kan de smaak versterken. In deze blog gaan we het hebben over de verschillende wijnsoorten en de combinatie wijn met vlees en vis.

Verschillende wijnsoorten

Het verschil tussen witte en rode wijn is goed te proeven. Wijnen worden onderverdeeld aan de hand van smaakprofielen. Hierdoor past iedere wijn weer bij verschillende gerechten. We geven u graag extra informatie over de meest gedronken wijnen. De rode en witte wijn.

Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en is over het algemeen een droge wijn. De rode kleur ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de schil zitten kleurstoffen die zorgen voor de rode kleur.

Wanneer de kleur van de wijn meer licht rood is dan is er sprake van een jonge rode wijn. De smaak is dan vaak wat fruitiger. U kunt dan de geur van rozemarijn en tijm ruiken. Een meer rijpere rode wijn heeft een krachtige en zachte smaak. De kleur van de wijn is dan ook roder. Geuren zoals: bramen, hout en vanille vindt u in deze wijn terug. Als de wijn echt al een aantal weken heeft liggen rijpen worden de smaken steeds zwaarder. Hierbij komen veel verschillende geuren van specerijen, fruit en kruiden naar voren. De smaak is dan vrij krachtig.

Een rode wijn wordt vooral in de winter gedronken aangezien de smaak een stuk zwaarder is dan die van een witte wijn.

Witte wijn

Een witte wijn kunt u het hele jaar door drinken. In de zomer is een witte wijn verfrissend, maar in de winter kan het ook prima gedronken worden bij het diner.

Jonge witte wijnen hebben een heldere kleur en ruiken fris en fruitig. Als de wijn een meer gelere kleur heeft is de wijn voller van smaak. Deze wijn wordt makkelijk weg gedronken. Tot slot is er dan ook nog de zoete witte wijn. Deze heeft een meer diepere gele kleur dan de eerste 2 droge witte wijnen. Een zoete witte wijn heeft een volle, zachte smaak met vanille en honing geuren. Lekker zoet dus!

Wijn drinken bij vis en vlees

Wit met vis en vlees met rood. Deze regel heeft u vast wel een gelezen. Dit is een regel die u over het algemeen prima kunt aanhouden. Wanneer de kleur van vlees rood is, zoals bijvoorbeeld bij biefstuk, is een rode wijn zeer geschikt om te drinken. Als we het over kip hebben met de kleur wit past een witte wijn beter. Bij de meeste witvis wordt witte wijn gedronken. Zalm en tonijn zouden goed gecombineerd kunnen worden met een fruitige rode wijn. Kleuren van gerechten gaan u dus helpen bij het zoeken van de geschikte wijn bij een gerecht.

Welke wijn past bij welk gerecht?

De keuze welke wijn bij welk gerecht verschilt uiteraard per persoon. Probeer daarom ook wat te experimenteren welke wijn u lekker vindt smaken bij welk gerecht.