Wanneer is bier speciaalbier

Uiteraard hebben we de standaard bieren, zoals een Heineken of een Hertog Jan, maar er is natuurlijk meer. Soms is het ook gewoon lekker om een speciaalbier te proeven. Dit kan tijdens speciale gelegenheden zijn, zoals een verjaardag of op het terras. Misschien herkend u het wel dat een speciaalbier net dat niveau omhoog trekt. Alleen wanneer is bier speciaalbier en wat is de oorsprong er van? Dat leggen we u graag uit in deze blog.

Wanneer is bier speciaalbier?

Als u een speciaalbier koopt of bestelt op een terras weten we prima een onderscheid te maken tussen pils en een speciaalbier. Bier is van zichzelf natuurlijk al speciaal, maar de term speciaalbier is ontstaan in de jaren 80. De hamvraag is natuurlijk wanneer is bier speciaalbier, maar dat antwoord is heel kort. Er bestaat geen wettelijke definitie voor speciaalbier. De term wordt eigenlijk gebruikt om alle andere bieren aan te tonen die NIET onder pils vallen. Onder pils vallen dus de normale en daarmee standaard bieren. Dit is gelukkig makkelijk te onthouden, waardoor we eigenlijk een goed en makkelijk onderscheid kunnen maken tussen speciaalbier en niet speciaalbier.

Het ontstaan van speciaalbier

Zoals u eerder kon lezen kwam speciaalbier pas rond de jaren 80 op de markt. Pils domineerde destijds nog steeds de markt, waardoor er voor speciaalbier nog niet echt ruimte was. Vanaf de jaren 80 nam de belangstelling in speciaalbier dus steeds meer toe. Steeds meer brouwerijen gingen daar op inspelen. Vooral de afgelopen jaren is de vraag naar speciaalbier erg toegenomen. Men beleefd bier anders, namelijk een stuk specialer.

Het verschil tussen pils en speciaalbier

Wanneer we het over bier hebben, hebben we het niet altijd over pils. Bier en pils zijn namelijk niet hetzelfde. Bier is een overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Alleen pils is een soort bier, net als speciaalbier. In onze blog '' leggen we dit nog uitgebreider uit. Onder pils of pilsener wordt het 'normale bier' verstaan en onder speciaalbier al het bier met een smaakje. De verschillen in smaak zijn ook enorm.

Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Zo zijn speciaalbieren bovengistend en pils eigenlijk bijna altijd ondergistend. Ondergisting betekent dat het gistingsproces plaats vindt bij een lage temperatuur. Ongeveer tussen de 4 en 15 graden. De gist zet zich af op de bodem. Daarom wordt het ook ondergisting genoemd. Bovengisting is dus andersom. Hierbij wordt een hogere temperatuur gebruikt, tussen de 15 tot 25 graden. Hierbij blijft de gist dus op het brouwsel drijven, vandaar dus bovengisting.

Het antwoord op de vraag wanneer is bier speciaalbier heeft dus niet een specifieke definitie. Echter is er dus wel een verschil tussen pils en speciaalbier. Een pils is een soort bier en niet bier. Heeft u een favoriete speciaalbier?