wanneer is wijn over datum

U herkent het vast wel: een feestje waarbij er een aantal flessen wijn zijn geopend. Op een gegeven moment heeft iedereen wel genoeg wijn gehad en zijn er al geopende flessen voorzien van wijn. Superzonde om weg te gooien, maar wanneer is wijn over de datum? Bij sommige wijnen is de fles wat langer laten liggen juist een heel goed idee. Ze gaan dan beter smaken. Alleen dit geldt niet voor alle wijnen. En is het nu beter om wijn in de koelkast te bewaren na openen of toch niet?

Wij leggen u graag alles uit over de houdbaarheid van wijn.

Hoe lang is wijn houdbaar?

Dit is eigenlijk de meest belangrijke vraag en de antwoorden verschillen. Het verschil van de houdbaarheid van een fles wijn zit hem namelijk in verschillende factoren. Denk aan of het gaat om een geopende fles of een ongeopende fles. Tevens speelt witte wijn en rode wijn ook een rol voor de houdbaarheid. Hieronder een lijstje van hoe lang wijn houdbaar is:

  • Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren
  • Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren
  • Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren
  • Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren
  • Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren
  • Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren

Een wijnkamer kan er voor kiezen om sulfiet toe te voegen aan de wijn. De wijn kan op die manier langer bewaard blijven. Sulfiet beschermt extra tegen bederf en staat altijd vermeld op het etiket. Over het algemeen zijn duurdere wijnen langer houdbaar, maar dit verschilt per wijn.

Wijn bewaren in koelkast?

Een fles geopend, maar genoeg gehad? Zonde om de fles dan leeg te gooien en weg te doen. U kunt de fles tenslotte nog 1-3 dagen bewaren. Alleen is het goed om wijn in de koelkast te bewaren? Witte wijn en rosé wijn drinken we over het algemeen koud, maar de wijn vervolgens lang in de koelkast bewaren kan invloed hebben op de smaak. Door witte wijn te lang in de koelkast te bewaren kan de wijn erg smaakloos worden. Dat geldt ook voor de rode wijn. U kunt de fles dan beter bewaren in een donkere plek die iets warmer is qua temperatuur dan de koelkast.

Wanneer is wijn niet meer goed?

Er is echter maar één manier om daar achter te komen: door te proeven. Is de smaak zuur? Dan is deze geoxideerd en niet meer goed. Echter is het natuurlijk wel smaken verschillen, maar hele zure wijn is niet heel smaakvol. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.

Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles. U weet hoelang een fles bewaard kan blijven en dat het tevens geen goed idee is om wijn in de koelkast te bewaren.