bier bewaren tips

De vraag hoe moet je bier bewaren is er één die ons regelmatig gesteld wordt. Het is namelijk belangrijk dat bier op de juiste manier bewaard wordt. Alleen er is meer. Tijdens en na het inschenken moet u het bier goed behandelen om er optimaal van te genieten. U wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een glas bier. In deze blog geven we graag antwoord op de vraag hoe moet je bier bewaren en een aantal handige tips.

Benieuwd? Lees dan hieronder verder.

Bier vers drinken

Bij bepaalde bieren is het beter om ze niet te bewaren. Dit zijn bijvoorbeeld pils en veel blonde bieren. Hier geldt namelijk een simpele regel voor: hoe meer de smaak van een bier afhankelijk is van hoparoma's, hoe verser u het bier wilt drinken. De fruitige aroma’s van hop vervliegen namelijk snel. Oude hop kan dan kaasachtig gaan smaken en dat is niet lekker. Daarom raden wij aan om bepaalde bieren vers te drinken en goed te bewaren. Daar delen we hieronder meer over.

Kan je over de datum bier drinken?

Het is mogelijk om bier te drinken nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. U wordt er namelijk niet ziek van. Het zal dus nooit een gevaar voor de gezondheid vormen. Door het koken tijdens het brouwproces en dankzij de alcohol en hop bevat een biertje geen bacteriën of ziektekiemen.

De smaak van over de datum bier is echter wel een andere kwestie. Gooi over de datum bier niet meteen weg, maar bekijk het bier, ruik er aan en neem een slokje om te bepalen of het nog lekker genoeg is om op te drinken. Het juist bewaren van bier heeft ook invloed op de smaak. Daarom leggen we hieronder uit hoe u bier het beste kunt bewaren.

bier kort bewaren

Bier kort bewaren

Staat er een evenement op de planning of is er een grote nieuwe lading bier gekomen? Dan moet er natuurlijk wel genoeg bier aanwezig zijn. Echter beschikt niet iedereen over de luxe om een vers afgevuld bier in handen te krijgen en die dezelfde middag nog op te drinken. De kratten bier en bierflesjes of blikjes moet dan wel ergens worden bewaard. Licht en temperatuur zijn twee hele belangrijke dingen die invloed hebben op bier bewaren.

Om te beginnen is het belangrijk om bier donker te bewaren. Zeker bij bierflesjes is dit belangrijk. Bij bierblikjes iets minder, omdat het bier dan niet in glas verpakt zit. Zonlicht kan namelijk de alfazuren van de hop aantasten. De smaakt van het bier wordt er alles behalve beter op. Blonde bieren hebben hier meer last van dan donkere bieren.

Als bier bij een te hoge temperatuur wordt bewaard, dan gaat het oxideren. Het gevolg is dat het naar karton gaat smaken. Daarnaast is stabiliteit in temperatuur ook belangrijk. Als het bier in een schuur of andere ruimte wordt bewaard waar het ’s nachts 4°C is en overdag rond de 20°C , dan blijft er binnen een korte periode weinig over van het bier. De beste tip die we mee willen geven is zet bier in een koele en donkere ruimte.

Gouden regels voor bier bewaren in de koelkast

Een constante temperatuur, weinig verplaatsingen en weinig zonlicht. Dit zijn de beste omstandigheden voor het bewaren van bier. Bier in de koelkast bewaren? Zorg dan voor een constante temperatuur van tussen de 10 en 15 graden. Bij het kort bewaren van de bieren kunnen ze het beste rechtop neergezet worden. Dit geldt ook voor het bewaren van bier in de koelkast. Als u de flesjes liggend in de koelkast zet dan kan de kroonkurk gaan roesten doordat het constant in aanraking met vocht komt.

bier bewaren in koelkast

Bier langer bewaren

Veel bierliefhebbers zijn van mening dat bier niet te lang bewaard moet worden. Het wordt tenslotte gekocht om op te drinken. Echter kan het, vooral met speciaalbieren , wel interessant zijn om te ervaren welke smaakontwikkelingen een bier of speciaalbier doormaakt als deze langer wordt bewaard. Bepaalde bieren zijn namelijk juist uitermate geschikt om langer te bewaren. Dit geldt voor zware bieren. Een aantal bieren die je goed kunt bewaren:

  • Dubbel
  • Quadrupel of Barley Wine (gerstewijn)
  • Stout
  • Bockbier
  • Geuze of Lambiek

Naast bovengenoemde stijl bieren zijn er nog veel meer bieren die u langer kunt bewaren. Wat er met de smaak gebeurt is afhankelijk van de bierstijl en het bier. In de meeste gevallen worden bieren die langer blijven liggen uiteindelijk zachter, ronder, zoeter en complexer van smaak worden. Het koolzuur zal op termijn ook minder worden.

Hoe bier bewaren?

Nu u weet hoe bier bewaard kan worden, zowel voor een korte als lange periode. Is het belangrijk om eerder genoemde tips zelf te gaan toepassen. Het belangrijkste voor het bewaren van bier is dat het in een donkere en koele ruimte wordt bewaard met een constante temperatuur. Op die manier houdt u het bier heerlijk qua smaak.