Hoe bewaar je overgebleven wijn?

Als wijnliefhebber heeft u vast wel eens dat er na een gezellige avond een hoeveelheid wijn in de fles overblijft. Vaak belandt de halve fles in de koelkast en wordt het een aantal dagen later weggegooid, omdat het niet zeker is of het nog wel goed is. Nu kunt u wijn niet ontzettend lang bewaren, maar er zijn wel manieren om het zo goed mogelijk te bewaren zodat de kwaliteit goed blijft tot een aantal dagen na de opening. Benieuwd naar tips om een aantal dagen later nog een glas wijn te kunnen drinken uit de geopende fles? Hoe bewaar je overgebleven wijn? In deze blog geven we 7 tips voor het bewaren van overgebleven wijn.

 

Tip 1 - Een luchtdichte afsluiting

Een van de belangrijkste factoren bij het bewaren van wijn is een luchtdichte afsluiting. Wijn moet zo weinig mogelijk in contact komen met zuurstof, want door zuurstof kan het oxideren en uiteindelijk bederven. Om dit te voorkomen is het essentieel om de fles wijn na opening luchtdicht af te sluiten. Hiervoor kunt u een goede wijnstop gebruiken of investeren in een vacuümpomp die de lucht uit de fles zuigt. Ook hierdoor wordt de oxidatie vermindert.

 

Tip 2 – Controle van de temperatuur

Alle soorten wijn zijn zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het is ontzettend belangrijk om overgebleven wijn op een constante temperatuur te bewaren. De beste temperatuur is tussen de 10 en 15 graden Celsius. Witte wijn kunt u in de koelkast bewaren als de temperaturen kloppen met de aangeraden temperatuur. Rode wijn moet u vooral niet in de koelkast bewaren. Zoek een koele, donkere plek voor de overgebleven rode wijn om het zo lang mogelijk goed te houden.

 

Tip 3 - Vermijd blootstelling aan licht

Licht kan de chemische samenstelling van wijn veranderen en ook de smaak aantasten. Bewaar overgebleven wijnflessen op een donkere plek, bij voorkeur ene kast waar geen direct zonlicht kan komen.

hoe lang is een geopend biervat houdbaarhoe lang is een geopend biervat houdbaar

Tip 4 - Bewaar wijn rechtop

In tegenstelling tot ongeopende wijnflessen, is het beter om geopende flessen wijn rechtop te bewaren. Op deze manier verminder je het contact tussen de wijn en de kurk. Contact tussen de wijn en de kurk zorgt voor een kans op verontreiniging. Zorg er wel voor dat de kurk vochtig blijft om zo uitdroging te voorkomen.

 

Tip 5 - Gebruik kleine flessen

Als u van tevoren weet dat niet de hele fles op zal gaan, overweeg dan om kleinere flessen te kopen. Er zijn wijnflessen in half formaat van 375 ml verkrijgbaar, maar ook piccolo’s van 187 ml. Dit vermindert de hoeveelheid lucht in de fles, maar het vergroot ook de kans op dat de fles leeggedronken wordt en u niet na te denken hoeft over de juiste manier van bewaren.

 

Tip 6 - Gebruik wijnconserveringsmethoden

Er zijn diverse technologieën en producten op de markt die beweren de levensduur van overgebleven wijn te verlengen. Dit is bijvoorbeeld een wijnsysteem die de wijn onder stikstof bewaard. Hiermee zou u kunnen experimenteren om te zien welke methode het beste werkt passend bij uw behoefte en budget. 

 

Tip 7 - Consumeer wijn binnen enkele dagen

Hoe bewaar je overgebleven wijn? Hoewel er diverse manieren zijn om overgebleven wijn langer te bewaren, is het nog steeds het beste om de wijn binnen enkele dagen na opening op te drinken. Ook al gebruikt u de beste methoden, de kwaliteit van wijn zal na verloop van tijd achteruit gaan. 

 

Wijn kopen bij Horecagoedkoop voor uw horecagelegenheid

Heeft u een horecagelegenheid waar u dagelijks wijn schenkt? Dan bent u bij Horecagoedkoop op het juiste adres. Wij zijn dé online drankengroothandel voor horecazaken. Naast wijn hebben we vele soorten bier, frisdrank, sterke dranken en ook glaswerk in ons assortiment. Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!