Light frisdrank ongezond?

Vragen uw gasten regelmatig naar een light variant van de frisdrank die ze willen nuttigen? Ze zijn in de veronderstelling dat light frisdrank gezonder is, waardoor ze deze keuze maken. Is dat inderdaad het geval of blijkt toch dat light frisdrank ongezond is? In deze blog leest u wat het verschil is tussen gewone en light frisdranken en in hoeverre light frisdrank ongezonder of schadelijker is.

Waarom suiker vervangen voor zoetstoffen?

Tegenwoordig hebben bijna alle frisdranken wel een light variant. Aan de gewone frisdranken worden suikers toegevoegd die bijdragen aan de volle en verfrissende smaken. Bij light frisdrank worden de suikers deels of helemaal vervangen door zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam-K. Deze zoetstoffen zijn verantwoordelijk voor de zoete smaak van de frisdranken. Vraag is nu of light frisdrank ongezond of juist gezond is ten opzichte van de standaard variant.

Suiker zorgt voor energie en daarvan wordt nogal wat toegevoegd aan frisdrank.  In 1 gram suiker zitten 4 kilocalorieën. Reken je dat op in een longdrinkglas met bijvoorbeeld cola, dan komt dat neer op ongeveer 25 gram suiker en dus 100 calorieën. Dit is ongeveer 5% van de dagelijkse hoeveelheid energie die een mens gemiddeld nodig heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 10% van de totale hoeveelheid energie of calorieën uit toegevoegde suikers te halen. 

Natuurlijk spelen fabrikanten van levensmiddelen en frisdranken in op maatschappelijk trends. Dit doen ze door suikerarme of suikerloze varianten van hun oorspronkelijke product in de markt te zetten. Niet alleen wordt dit gedaan bij frisdranken, maar ook bij koeken en snoep. Staat de vermelding 'verlaagd in suiker' of 'nu met minder suiker' op de verpakking, dan kunt u ervan uitgaan dat het suiker is vervangen door zoetstoffen.

Light frisdrankLight frisdrank

Zijn zoetstoffen veilig?

Er zijn veel verhalen dat zoetstoffen gevaarlijk en schadelijk en dus ongezond kunnen zijn. Stoffen mogen niet zomaar worden toegevoegd aan voedsel. Hier gaat een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Op basis van dit onderzoek keurt de European Food and Safety Authority (EFSA) de toevoegingen aan ons voedsel (waaronder zoetstoffen). Als stoffen zijn goedgekeurd, worden ze door de EU gemarkeerd als een goedgekeurde hulpstof, beter bekend als E-nummer.

Deze goedkeuring is echter niet voor eeuwig. Er worden regelmatig evaluaties uitgevoerd. Ook voor de veiligheid van sucralose (E955) en aspartaam (E951 en E962) bij normaal gebruik. Als daaruit zou blijken dat één of meerdere zoetstoffen risicovol  zijn voor de gezondheid, dan staat het EFSA niet toe deze stoffen te gebruiken in voedingsmiddelen.

Light frisdrank als vervanger van gewone frisdrank

Willen uw gasten light frisdrank drinken als vervanger van een gewone frisdrank? Dit is geen probleem, maar belangrijk is wel om te weten dat ze dit net als gewone frisdrank met mate moeten doen. Er zijn geen eenduidige aanwijzingen dat zoetstoffen in bepaalde hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Fabrikanten gebruiken vaak een mix van zoetstoffen om de smaak te verbeteren en de dosering van één specifieke zoetstof zo laag mogelijk te houden. Dat betekent niet automatisch dat light frisdrank gezond is. Net als met gewone frisdranken bevatten light frisdanken diverse voedingszudren die het gebit kunnen aantasten. Bovendien zitten er natuurlijk nog steeds veel calorieën in light frisdranken. Een product mag light genoemd als het minimaal 30% minder calorieën (of vet, of suiker) bevat dan het originele product.

Light frisdranken van Horecagoedkoop

De hamvraag in deze blog is of light frisdrank ongezond is? Het is niet schadelijk en het zorgt niet voor chronische aandoedingen. Gezond zijn light frisdranken echter ook niet. Een light frisdrankje zo nu en dan kan geen kwaad en is wat betreft caloriegehalte een beter alternatief dan suikerhoudende dranken. De suikerinname van de gemiddelde Nederlander is ruim boven de richtlijn en het overgaan naar light frisdrank kan een bescheiden stap zijn om minder suikers binnen te krijgen. Zeker bij kinderen is het aan te raden om voorzichtig te zijn met frisdranken.

Het is goed te begrijpen dat u uw gasten een verfrissend non-alcoholisch drankje wilt kunnen serveren wanneer ze bij u op het terras of in het restaurant langskomen. Daarbij is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen gewone frisdranken en de light versie, zodat u uw gasten de juiste informatie kunt geven. Wilt u meer informatie over light frisdranken? Neem gerust contact met ons op. Of plaats direct een bestelling om de verschillen tussen de gewone en light frisdranken te proeven.