Hoe behoud frisdrank zijn prik?

Frisdank is een dorstlesser van over de hele wereld. Of het nu gaat om cola, casis of water met prik, de verfrissende prik is een van de belangrijkste kenmerken die deze dranken zo aantrekkelijk maken. Hoe behouden frisdranken hun prik eigenlijk? In deze blog vertellen we meer over de wetenschap en de techniek achter het behoud van koolzuur in frisdranken.

 

De basis van koolzuur

De prik in frisdrank wordt veroorzaakt door koolzuurgas (CO2), dat onder hoge druk in de vloeistof is opgelost. Wanneer een fles of blik met frisdrank wordt afgesloten, blijft het CO2 in de vloeistof opgelost vanwege de druk. Zodra de verpakking wordt geopend, neemt de druk af en hierdoor ontsnapt de CO2 in de vorm van bellen. Dit geeft de bruis en het tintelende gevoel in de mond.
 
Het productieproces van frisdrank start met het toevoegen van koolzuurgas aan de vloeistof. Dit gebeurt onder hoge druk en bij lage temperaturen. Koolzuurgas lost beter op in de koude vloeistoffen dan in warme, daarom wordt frisdrank gekoeld tijdens dit proces. De frisdrank wordt vervolgens onder druk in flessen of blikjes afgevuld en verzegeld om te voorkomen dat het gas ontsnapt.

 

Verschillende verpakkingsmaterialen

De verpakking speelt een grote rol bij het behouden van de prik in frisdrank. Traditioneel werden er altijd glazen flessen gebruikt, tegenwoordig zijn plastic flessen en aluminium blikjes de meest gebruikte verpakkingsmaterialen. Hieronder de voor- en nadelen van de verschillende verpakkingsmaterialen:
 
·      Glazen flessen
       Glas is vrijwel ondoordringbaar voor gassen en houdt de druk zeer goed vast, hierdoor is het een goede keuze voor bewaren van koolzuurhoudende dranken.
 
·      Plastic flessen
       Polyethyleentereftalaat (PET) is een veelgebruikt materiaal voor frisdrankflessen van plastic. PET-flessen zijn licht en breken niet, maar ze zijn enigszins doorlaatbaar voor gassen.


·      Aluminium blikjes
       Blikjes frisdrank van aluminium is een effectief materiaal om gassen vast te houden.

hoe lang is een geopend biervat houdbaarhoe lang is een geopend biervat houdbaar

Bewaaromstandigheden

Naast de verpakking is de manier waarop frisdrank wordt bewaard ook essentieel voor het behoud van prik. Het is belangrijk om frisdrank koel te bewaren, omdat CO2 (het koolzuur) beter in koude vloeistoffen blijft opgelost. Warmte versnelt het ontsnappen van CO2 waardoor de frisdrank de prik verliest. Het is dus ontzettend belangrijk om de frisdrank, geopend of ongeopend, op een koele plek te bewaren. Ook moet frisdrank, als het eenmaal geopend is, goed afgesloten worden bewaard.

Frisdrank kopen bij Horecagoedkoop

Als u frisdrank op de juiste manier bewaart, behoud frisdrank zijn prik. Bewaar de dranken in een koele omgeving als een kelder of een koelkast en bewaar de frisdrank als het eenmaal geopend is altijd goed afgesloten. Zo kunt u het langst genieten van lekkere frisdrank met prik. Voor uw horecagelegenheid of evenement is dit goed om in uw achterhoofd te houden. Zo krijgen uw gasten heerlijke frisdrank. Ook voor u thuis is het handig om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de frisdrank. Bent u nog op zoek naar lekkere frisdrank voor in uw horecagelegenheid of voor bij uw evenement? Kijk dan eens rond op onze website. Wij hebben een breed assortiment aan de lekkerste frisdranken voor een voordelige prijs! Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen u graag!