Is light frisdrank echt gezonder?

Is light frisdrank echt gezonder?

Is light frisdrank gezonder? Een vraag die veel mensen zich afvragen wanneer ze bijvoorbeeld gezonder willen eten en drinken. Light frisdrank wordt namelijk op de markt gebracht als een gezondere frisdrank dan een geen light frisdrank. Alleen klopt dat wel, want is light frisdrank echt gezonder of zit er een addertje onder het gras? Wij zijn op onderzoek uit gegaan en delen graag onze bevindingen met u.

Na het lezen van deze blog weet u of light frisdrank echt gezonder is, of dat u gewoon bij de niet light frisdranken blijft.

Wanneer mag een frisdrank ‘light’ worden genoemd?

We beginnen bij het begin, want er mag niet zomaar een etiket op een frisdrank worden gezet met light. Volgens de huidige wetgeving, mag een drank ‘light’ genoemd worden als deze voldoet aan een aantal voorwaarden. Om te beginnen moet er duidelijk vermeld worden waarin de drank precies light is. In de meeste gevallen gaat het namelijk om suikers, waardoor de calorieën ook zullen dalen. Daarnaast moet de drank minstens 30% minder suikers of calorieën bevatten dan het originele product. Met origineel product bedoelen we dus de originele Coca-Cola of Pepsi en niet de light variant.

Wat goed is om te weten; is dat in werkelijkheid de verlaging veel groter is dan 30%. De hoeveelheid suikers wordt vervangen door één of meerdere laagcalorische zoetstoffen. Suiker heeft namelijk een hele grote invloed op smaak, zeker bij frisdrank. De meeste light dranken bevatten dus zo goed als geen suikers of calorieën. Een drank als vruchtensap bevat alleen de natuurlijke suikers die in fruit zitten.

Wat is frisdrank zero precies?

Zijn frisdrank light en zero hetzelfde kunt u zich afvragen. Bij zero frisdrank wordt er ook geen suiker toegevoegd. Als er geen natuurlijke suikerbronnen zijn, mag een zero-drank volledig suikervrij genoemd worden. Echter moet ook een zero frisdrank voldoen aan de voorwaarden wat betreft de claim ‘’suikervrij’’. Er mag dus niet meer dan 0,5 gram suiker per 100ml aanwezig zijn. Dat is ongeveer een tiende van een suikerklontje. Zero frisdrank en frisdrank light is dus niet hetzelfde.

Is light frisdrank gezonder?

Nu u weet wat light en zero frisdrank inhoudt, is het dan nu tijd om terug te keren naar de hamvraag: is light frisdrank echt gezonder? Frisdrank bevat geen waardevolle voedingstoffen. Dus zowel originele als light frisdrank zijn niet gezond. Alleen is light gezonder dan niet light frisdrank? In light frisdranken is de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaam-k, sacharine, sucralose of cyclamaat (cyclaamzuur). Er zitten dus geen calorieën in light frisdrank, dik wordt u er dus niet van. Alleen houd wel in gedachten dat het regelmatig drinken van frisdrank niet gezond is. Kies dan voor water in een glas of uit een flesje.