Hoe wordt frisdrank gemaakt?

Hoe wordt frisdrank gemaakt?

Een glas frisdrank, heerlijk om te drinken in combinatie met alcohol of natuurlijk als vervanger van alcohol. Frisdrank drinken we veel met zijn allen. In Nederland is frisdrank de op één na meest gedronken drank. In Nederland wordt er per jaar zo ongeveer 93 liter frisdrank per jaar gedronken. Alleen hoe wordt frisdrank gemaakt? Aangezien we het zoveel drinken valt het in de smaak en dat wordt mede mogelijk gemaakt door de productie van frisdrank.

In deze blog gaan we het hebben over de verschillende soorten frisdrank en hoe frisdrank wordt gemaakt.

Verschillende soorten frisdrank

Frisdrank is verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en smaken. Denk aan Cola , Sinas, Cassis, 7Up, maar ook ijsthee valt onder frisdrank. In Nederland blijft toch Cola op plek nummer één staan als meest gedronken frisdrank. Frisdrank is in de zeventiende eeuw ontstaan. Men noemde het destijds nog priklimonade. De drankjes werden eigenlijk vernoemd naar het fruit dat er in zit. Door koolzuur toe te voegen aan de drank, ontstaat er prik frisdrank.

Het woord frisdrank is echter in 1956 bedacht door reclamemaker Dick Schiferli. Ook sport-of energie dranken vallen onder frisdrank. Een typische frisdrank bestaat uit water, smaakstoffen, suikers, in sommige gevallen uit prik en eventueel ook vruchtenextracten of andere hulpmiddelen. Denk aan kleurstoffen of conserveermiddelen. Iedereen heeft vast wel een favoriete frisdrank, alleen hoe frisdrank wordt gemaakt leggen we hieronder uit.

Hoe wordt frisdrank gemaakt?

Allereerst wordt er een siroop bereid. Suiker wordt opgelost in water en dat wordt het vruchtensap en geur- en smaakstoffen erin gedaan. Bij Cola is het zo dat een deel van de colanoot erin wordt gedaan. Daarna wordt de siroop gemengd met water. Dit kan gezuiverd of bronwater zijn. Vervolgens wordt het koolzuur erin gedaan, indien van toepassing.

Als het frisdrank in flessen komt wordt het frisdrank vervolgens gebotteld. Dit gebeurt met een machine aan een lopende band. Ook komen de flessen nog langs bij de ‘’sniffer’’ deze machine checkt/ruikt of er ook vieze stoffen in de fles bewaard zijn. Die vieze flessen worden en uiteraard uitgehaald en niet gebruikt. Wanneer dit gedaan is gaan de flessen langs de vulmachine om gevuld te worden. Vervolgens doet de sluiter de dop erop en wordt er tot slot nog gecontroleerd of de flessen goed gevuld zijn.

Eindconclusie

Nu u het antwoord op de vraag hoe wordt frisdrank gemaakt weet kunnen we daar meerdere conclusies uit trekken. Het drinken van frisdrank is lekker, maar niet gezond. Dit komt door de vele suikers die in frisdrank zitten. Ook heeft het veel drinken van frisdrank nadelige gevolgen op het gebit en de gezondheid. Zo is de kans op bepaalde ziektes groter wanneer er veel frisdrank wordt gedronken. Denk aan een verhoogd risico op coronaire hartziekten, maar ook een verhoogd risico op diabetes type 2. Ook kan gewichtstoename bevorderd worden, aangezien er fructose in frisdrank zit.

Naast nadelen hebben frisdranken ook een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld er aan dat het lekker smaakt en het een ideaal drankje is om te drinken wanneer u bijvoorbeeld de BOB bent. Ook is frisdrank lekker in combinatie met sterke drank of minder sterke dranken. Hier wordt frisdrank ook veel voor gebruikt en er komen lekkere combinaties uit.

Een glaasje fris is lekker, maar drink het wel met mate. Wat is uw favoriete frisdrank?Leeftijd verificatie
Om dit te kunnen bestellen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.