De beste kerstwijnen

De beste kerstwijnen

Kijkt u ook alweer uit naar alle lekkere gerechten tijdens het kerstdiner? Wij wel! U wilt dan natuurlijk ook gaan voor de beste kerstwijnen bij het kerstdiner. Bij een heerlijk gerecht hoort tenslotte een goed passende wijn. Alleen de wijnkeuze tijdens de kerst; het blijft een lastig punt. De beste combinaties zijn de wijnen die lijken op het gerecht. Dus lichte, frisse wijnen bij lichte gerechten en volle, soepele wijnen bij zwaardere, romige gerechten. Zo is er een goede balans.

Alleen om u op weg te helpen hebben wij in deze blog de beste kerstwijnen voor u verzameld. Zo hoeft u niet meer lang na te denken over wat de beste keus is. Benieuwd? Lees dan hieronder verder.

Ga van licht naar zwaar

Net als bij gerechten is het zo dat u begin met een licht gerecht en de gerechtjes steeds zwaarder worden. Een voorgerecht is bijvoorbeeld namelijk een stuk lichter qua smaak een hoeveelheid dan een hoofdgerecht en een nagerecht. Dit geldt dus ook bij wijn. Een voorgerecht is vaak een salade of bijvoorbeeld een soepje. Daar past een lichte wijn goed bij. Wanneer het hoofdgerecht aan bod komt, dan komen er vaak intensere smaken naar voren. Dit geldt dus ook bij het dessert. Bij elk gerecht is een passende wijn belangrijk om zo een goed een smaakvol geheel te creëren.

Wat staat er op het menu?

De gerechten voor het kerstdiner bepalen uiteindelijk welke wijn er als beste bij past. Staat er vis op het menu? Dan is een heerlijke frisse Franse wijn een goede combinatie. Een garnalencocktail wordt veel gegeten tijdens kerst. Bij dit gerecht is een glas Chardonnay een hele mooie en lekkere combinatie. Staat er vlees op het kerstmenu? Ga dan voor een heerlijk glas rode wijn. Denk bijvoorbeeld aan de Merlot. Deze rode wijn is bij veel mensen geliefd en is daarom ook een fijne wijn tijdens de kerst. Doordat vlees een stevige structuur en smaak heeft, vraagt dit om een stevige wijn met veel tannines.

Een goed passende wijn is dus afhankelijk van het kerstmenu dat geserveerd wordt. Zodra dat bekend is kunt u gaan kijken naar de beste kerstwijnen in combinatie met de gerechten.

Sluit het kerstdiner knallend af

Om uw kerstdiner met de beste kerstwijnen af te sluiten kan een dessert natuurlijk niet ontbreken. Naast dat wijn lekker is om te drinken kunt u de wijn ook gebruiken om mee te koken. Of om in dit geval een heerlijk kerst dessert met wijn te maken. Vooral (stoof) peren en wijn gaan heel goed samen en zijn een heerlijk kerst dessert. U kunt ook het kerstdiner knallend afsluiten met bijvoorbeeld een fles champagne. Om zo nog eens te proosten op een liefdevolle kerst. Ook champagne en diverse desserts gaan goed met elkaar samen. Uiteraard is het ook maar net waar de voorkeur naar uit gaat en of er nog plek is voor een knallende afsluiter.