Hoe kies ik wijn?

Hoe kies ik wijn?

Hoe kies ik wijn? Dit is namelijk niet altijd even gemakkelijk. Het kiezen van de juiste wijn kan ingewikkeld zijn. Het aanbod is enorm en hoe komt u erachter of een wijn past bij u of uw restaurant? Daar is enige kennis voor nodig. De vraag hoe kies ik wijn die past bij mij en bijvoorbeeld recepten is een veel voorkomende vraag. Er is witte wijn en rode wijn alleen er zit een groot verschil tussen witte wijnen en rode wijnen zelf. Verschillende factoren spelen daarbij een belangrijke rol.

In deze blog geven we u een aantal handige tips voor het kiezen van de juiste wijn. Benieuwd? Lees dan hieronder verder.

Op basis van druivenras kiezen

Een wijn kiezen op basis van het druivenras lijkt makkelijk voor de juiste wijnkeuze, maar dit is toch iets ingewikkelder dan in eerste instantie gedacht wordt. Als u namelijk wel eens vaker malbec of chardonnay heeft gedronken dan weet u dat die wijnen erg van elkaar kunnen verschillen. Andere bodem, ander klimaat en een andere manier van wijn maken hebben invloed op de uiteindelijke smaak. Als u wilt kiezen op basis van druivenras, realiseer u dan dat niet alle chardonnay wijnen hetzelfde zijn. Naar onze mening is dit niet de beste manier om de juiste wijn te kiezen. Een bepaalde druivenras in gedachte hebben is goed, maar u daar helemaal op blind te staren raden wij niet aan.

Wijndruiven

Bepaal het doel

Belangrijk is om het doel waarvoor er wijn gedronken wordt als lijndraad dient. Is de wijn voor een chique diner of een bijpassende wijn voor een gerecht in het restaurant? Het maakt namelijk nogal wat uit voor welke gelegenheid u een wijn zoekt. Serveert u een lichte maaltijd, kies dan voor een lichte, frisse wijn. Bij pittige en meer stevige gerechten is een krachtige wijn passender. Lees voor het kiezen van wijn bij gerechten eens onze blog ‘’welke wijn bij welk gerecht’’.

Wees u bewust van het jaargetijde

In de zomer smaakt een frisse, fruitige wijn lekkerder dan in de winter. Rosé wijn is tegenwoordig razend populair. Niet alleen voor het voorjaar of in de zomer. In het najaar wordt rosé steeds vaker gedronken. Tegenwoordig is het ook heel normaal om jonge, rode wijnen gekoeld te drinken. Is het niet te koud buiten, zet uw rode wijn dan dus eens in de ijsemmer. Kies ’s winters voor wat vollere smaken.

Investeer in uw wijnkennis

Wanneer u meer de diepgang in wilt wat betreft het kiezen van wijn, dan is het belangrijk om u te verdiepen in verschillende wijnen, huizen en smaakprofielen. De Languedoc is de grootste een meest diverse wijnregio ter wereld. Languedoc heeft namelijk meer dan 200.000 hectare aan wijngaarden. Het heeft een mediterraan klimaat, met veel zon en wind vanuit de zee. Deze wind zorgt voor verkoeling op warme dagen.

Wijnkennis

Veel bekende druivensoorten worden hier gekweekt, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Voor witte wijn komen de volgende druiven veel voor: Grenache Blanc, Macabeu Blanc, Clairette, Mauzac, Muscat à Petit Grains Blancs, Piquepoul Blanc en Rolle. Voor rode wijn komen de druiven Syrah, Macabeu, Grenache, Mourvèdre Carignan en Cinsault veel voor.

Het is dus zeker de moeite waard om voor het kiezen van de best passende wijn te investeren in uw wijnkennis. Op die manier kunt u zeker de vraag beantwoorden hoe kies ik wijn? Met de belangrijkste kennis in huis wordt het kiezen van de juiste wijn al een stuk gemakkelijker.