hoe kies ik wijn - wijn kiezen

Van een diepe smaakvolle merlot tot een lichte, fruitige chardonnay, u wilt uw gasten de mooiste wijnen inschenken. Wijnen die van zichzelf bijzonder lekker smaken maar die ook passen bij de gerechten die u serveert. De keuze voor de juiste wijn is essentieel voor de complete smaakbeleving. 

Hoe weet u welke wijnen aansluiten bij uw restaurant of bar en u dus op de kaart wilt zetten? Voor het maken van die keuze is enige kennis nodig. Hoe kiest u wijn uit een groot scala aan witte en rode wijnen en welke factoren spelen daarin een rol. In deze blog vindt u een aantal handige tips voor het kiezen van de juiste wijn.

Wat is de gelegenheid?

Bij allerlei feestelijke gelegenheden wordt de wijnfles ontkurkt. Dat kan tijdens een zonnige middag op het terras, een bruiloftsfeest of een chique diner bij u in het restaurant. Voor deze gelegenheden wilt u altijd de lekkerste wijnen inschenken. Zeker wanneer de wijn bij een maaltijd wordt gedronken is het belangrijk te weten hoe u de wijn kiest. Bij een frisse salade zal een krachtige wijn mogelijk te zwaar zijn en andersom zorgt een lichte, fruitige wijn niet voor voldoende ondersteuning bij een gerecht met rood vlees als hoofdingrediënt. Om uw gasten de mooiste wijnen in te schenken, is het belangrijk te weten welke wijn bij welk gerecht past.

De tijd van het jaar

De jaargetijden zijn bepalend in het maken van een keuze voor de wijn. In de zomer zal de voorkeur van uw gasten vaker uitgaan naar een frisse en fruitige wijn. Ook rosé is in de warme maanden erg populair en wordt zelfs tot ver in het najaar nog graag gedronken. Daarentegen is een rode wijn met een diepe, krachtige smaak een veel gedronken wijn in de donkere maanden. 

Natuurlijk is de type wijn niet gebonden aan de seizoenen en kunt u rode en witte wijnen het hele jaar door serveren. Houd bij de inkoop van uw dranken wel rekening met de populariteit van de wijnen binnen bepaalde seizoenen. En bedenk ook dat er altijd veranderingen zijn in de manier waarop mensen wijn drinken. Zo zien we steeds vaker dat ook jonge rode wijnen op lagere temperatuur bewaard worden en koel gedronken worden.

Wijndruiven

Uw wijnkennis bijspijkeren

Hoe u wijn kiest heeft ook te maken met de kennis die u hierover heeft. Hoe meer u weet over verschillende wijnsoorten, wijnhuizen en smaakprofielen, des te beter u uw gasten de mooiste keuzes kunt aanbieden. Aan de hand van de kennis die u heeft over de wijnen, kunt u uw wijnkaart vakkundig samenstellen en aan uw gasten vertelt u waarom bepaalde wijnen het best passen bij bepaalde gerechten. Het is enorm waardevol om als horecaondernemer te investeren in uw kennis over wijnen, zodat u het uzelf en uw gasten gemakkelijker maakt. Hetzelfde geldt als u diverse speciaalbieren op de kaart wilt zetten. Net als met wijn hangt de smaak van het speciaalbiertje samen met de gerechten die u serveert en de sfeer die u wilt creëren.

Wijnkennis

Hoe kiest u wijn bij Horecagoedkoop?

WIlt u uw gasten de moooiste wijnen serveren, dan doet u er goed aan rekening te houden met bovenstaande factoren. Nog beter is het om te investeren in uw kennis over wijn, zodat u altijd uw gasten vakkundig kunt adviseren. 

Vul uw wijnkaart in met de smaakvolle wijnen uit ons assortiment. Wilt u meer weten over onze wijnen of wilt u direct een bestelling plaatsen? Neem vrijblijvend contact met ons op.