Champagne, prosecco en cava: de verschillen

Champagne, prosecco en cava: de verschillen

De maand december is een feestmaand. Natuurlijk hebben we dan de kerst, maar ook Oud & Nieuw moet feestelijk gevierd worden. Of er nu champagne, prosecco of cava geschonken wordt: ze geven ons alle drie een feestelijk gevoel. Op het eerste gezicht lijken deze mousserende wijnen op elkaar, maar er zit natuurlijk wel degelijk verschil in. Zo hebben deze drie wijnen ieder een ander land van afkomst. Naast dat zijn er echter nog meer verschillen tussen champagne, prosecco en cava. In deze blog gaan we daarom de volgende hamvraag beantwoorden: wat is het verschil tussen champagne, prosecco en cava?

Bent u benieuwd naar de verschillen tussen deze drie wijnen? Lees dan hieronder verder om het antwoord te ontdekken.

De verschillen tussen champagne, prosecco en cava

Zowel champagne, prosecco en cava zijn mousserende wijnen. Een mousserende wijn wordt ook wel in de volksmond bubbeltjeswijn genoemd. Over de hele wereld zijn deze wijnen geliefd. Echter zitten er dus wel degelijk verschillen tussen deze wijnen. Om te beginnen het land van afkomst. Zo komt champagne uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië. Dit zorgt er dus ook voor dat alle 3 de wijnen anders smaken. Champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.

Ook zit er een verschil in het productieproces. De méthode traditionelle wordt zowel bij champagne als cava toegepast. Champagne rijpt 15 maanden op de fles en bij cava is dat ongeveer 9 maanden. Prosecco wordt echter op een andere manier geproduceerd. De tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles. Dat is bij de andere twee wijnen wel het geval. Het gevolg is wel dat er bij de prosecco andere bubbels ontstaan en deze minder lang houdbaar is.

Tot slot zit er ook nog een verschil in prijs tussen de drie wijnen. Voor een fles champagne betaalt u het meest van de drie. Een fles champagne kost al snel 20 euro of meer. Rond de 10 euro heeft u al een fles cava. De prosecco is het meest voordelige, deze kunt u al aanschaffen voor niet meer dan 5 euro per fles. Het prijsverschil zit hem in de exclusiviteit dat champagne heeft. Nu weet u de verschillen tussen champagne, prosecco en cava. Alleen er is meer te vertellen over deze wijnen.

Wijn en spijs

Bovenstaande wijnen worden voornamelijk gedronken tijdens feestelijke momenten. Bij de champagne is een fles Moët & Chandon het meest populair. Champagne wijn is vooral lekker in combinatie met oesters, fis hand chips en gerechte met paddenstoelen of truffel. Een glas cava is heerlijk om te drinken bij tapas met vis of vlees, eieren en friet. Tot slot de prosecco. Deze wijn gaat heel goed samen met zoute antipasta, een pastasalade met kip en scroppino. Champagne, prosecco en cava zijn dus ook een hele goede combinatie met bepaalde gerechten en etenswaren. Alleen natuurlijk ook voor een gezellig feestje.Leeftijd verificatie
Om dit te kunnen bestellen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.