verschil tussen witte en rode wijn

De kleur, uiteraard. Maar hoe komt het dat er verschil zit in de kleur van de wijn en wat betekent dat voor de eigenschappen ervan? Die vragen beantwoorden we in deze blog.

Wat kan een glaasje wijn als aperitief of bij het eten toch lekker smaken. Tegenwoordig hebben we de keuze uit verschillende soorten wijnen uit verschillende landen en streken. Toch zijn overal telkens drie hoofdcategorieën in de aanbieding namelijk: rode wijn, witte wijn en rosé wijn. Maar wat is nu het verschil tussen rode en witte wijn en hoe wordt rosé dan gemaakt? Tijd voor een woordje uitleg!

Rode wijn

Traditioneel gezien raadt men rode wijn altijd aan bij een sappig stuk vlees en wordt deze op kamertemperatuur gedronken. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Belangrijk hierbij is dat voor rode wijn echt alles van de druiven wordt gebruikt. Dus niet allen het druivensap maar ook de schillen, de stelen en de pitten. Hoe roder de rode wijn is van kleur, hoe langer de schil in de most gelegen heeft. Most is het vers geperste, maar nog niet het vergiste sap. Het is de schil die zorgt voor de typische rode kleur van de wijn.

Witte wijn

Wordt witte wijn dan automatisch van witte druiven gemaakt? Niet dus. Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is. Witte wijn kan dus zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt worden. De witte druiven worden ook geschild en enkel het sap wordt gebruikt voor witte wijn. Het verschil tussen rode en witte wijn is dus niet zo groot.

Rosé wijn

Rosé wijn is een wijn die minder vaak gedronken wordt, maar zeer populair is in de zomer. Vele mensen denken dat rosé wijn een mengsel van rode en witte wijn is. Niet is minder waar. Rosé wijn wordt zoals rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Opnieuw doet de schil hier zijn werk. Echter voor rosé wijn wordt de schil binnen de 24 uur eruit gehaald om zo maar een gedeelte van de kleur af te geven. In de Champagnestreek, mag er dan wel weer rode en witte wijn gemengd worden om rosé champagne te maken al wordt deze techniek minder toegepast en wordt ook rosé champagne gemaakt zoals een traditionele rosé wijn.

Het verschil tussen rode en witte wijn ligt dus aan het al dan niet gebruiken van de schillen, steeltjes en pitjes van de druiven. Hoe donkerder de rode kleur van de wijn, hoe scherper de smaak en hoe langer de schillen gebruikt worden.