waarom zijn er witte en rode wijnglazen?

Wijnglazen zijn voor veel mensen maar simpele glazen, maar als u zich beter verdiept in de wereld van wijnglazen komt u erachter dat er een heel verhaal achter zit. Een van de verhalen is dat er verschillen zijn in de wijnglazen voor rode wijn en witte wijn. De verschillen zijn niet duidelijk op te merken, maar er zijn daadwerkelijk verschillen. In deze blog vertellen wij u waarom zijn er witte en rode wijnglazen en wat de verschillen zijn.

Het belangrijkste doel van wijnglazen

Er is een duidelijk doel waarom wijn wordt gedronken in wijnglazen. Door wijn uit wijnglazen te drinken worden de smaak, geur en ervaring van wijn geoptimaliseerd. Het glas is niet alleen praktisch, maar helpt u als wijnliefhebber om alle geuren en smaken van wijn te waarderen.

Het rode wijnglas

Een wijnglas voor rode wijn is meestal groter en breder dan een wijnglas voor witte wijn. Dit komt doordat rode wijn meer lucht nodig heeft om te ademen en zich zo volledig te ontwikkelen. Hieronder enkele kenmerken van het rode wijnglas:
 
·      Bolvormig ontwerp
Het meest opvallende kenmerk van een wijnglas voor rode wijn is de bolvormige kom. Deze kom stelt de wijn in staat om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Dit zorgt er dan weer voor dat de wijn voldoende zuurstof krijgt en dit opent de aroma’s en smaken.
 
·      Lange steel
Een ander belangrijk kenmerk van rode wijnglazen is de lange steel. Een lange steel zorgt ervoor dat u de kelk van het glas kunt vasthouden zonder de temperatuur van de wijn te beïnvloeden.
 
·      Verschillende stijlen
Er zijn verschillende stijlen van rode wijnglazen, afhankelijk van het type rode wijn. Bijvoorbeeld, Bordeaux-glazen hebben een iets grotere kom en zijn ontworpen voor wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, terwijl Bourgogne-glazen een grotere, rondere kom hebben en zijn bedoeld voor Pinot Noir en andere delicate rode wijnen.

hoe lang is een geopend biervat houdbaarhoe lang is een geopend biervat houdbaar

Het witte wijnglas

Witte wijnglazen hebben hun eigen specifieke kenmerken die zijn ontworpen om de eigenschappen van witte wijn te verbeteren. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van witte wijnglazen:
 
·      Een smal ontwerp
In tegenstelling tot rode wijnglazen zijn witte wijnglazen meestal smaller en tulpvormig. Dit ontwerp helpt de aroma's en frisse smaken van witte wijn te behouden.
 
·      Kortere steel
Witte wijnglazen hebben meestal een kortere steel dan rode wijnglazen. Dit komt omdat witte wijn meestal wordt geserveerd bij koudere temperaturen dan rode wijn, en het vasthouden van het glas bij de kelk helpt om de wijn op de juiste temperatuur te houden.
 
·      Verschillende stijlen
Net als rode wijnglazen zijn er verschillende stijlen van witte wijnglazen voor verschillende soorten witte wijn. Bijvoorbeeld: Chardonnay-glazen hebben meestal een iets grotere kom en een breder mondgedeelte om de volle smaak van Chardonnay te ondersteunen, terwijl Sauvignon Blanc-glazen meestal smaller en rechter zijn om de frisheid van deze wijn te behouden.

 

Waarom is het belangrijk om de juiste glazen te gebruiken?

Waarom zijn er witte en rode wijnglazen? Er is dus een duidelijk verschil tussen wijnglazen voor rode- en witte wijn. Dit zijn allemaal verschillen die zijn ontworpen om de drinkervaring te verbeteren.
 
Rode wijnglazen zorgen ervoor dat rode wijn zijn volledige potentieel kan bereiken door de wijn te beluchten en te laten ademen, waardoor de aroma's en smaken intenser worden. Witte wijnglazen daarentegen behouden de frisheid en subtiele aroma's van witte wijn door de concentratie naar de neus van de drinker te leiden. Het verschil tussen rode en witte wijnglazen mag dan subtiel lijken, maar het heeft een aanzienlijke impact op de manier waarop we van wijn genieten. Rode wijnglazen zijn ontworpen om rode wijn optimaal te presenteren, terwijl witte wijnglazen zijn afgestemd op witte wijn. Door het juiste glas te kiezen voor de wijn die u serveert, kunt u de smaak, geur en algehele ervaring maximaliseren.

 

Witte wijn en rode wijn bij Horecagoedkoop

Horecagoedkoop is dé online drankengroothandel voor ondernemers. We hebben een groot assortiment aan witte en rode wijn, maar ook een grote keuze aan bier, frisdrank en sterke dranken. Voor uw horecazaak kunt u dus zeker inkopen komen doen bij ons. Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.