Is bier gezonder dan cola?

Is bier gezonder dan cola?

De vraag of bier gezonder is dan cola is er eentje die veel mensen bezighoudt. De algemene opvatting is immers dat een biertje en een glas cola allebei niet de gezondste dranken zijn, maar wél vallen onder de meest favoriete en meest gedronken drankjes ter wereld. Maar wat is de waarheid? In deze blog geven we daar een antwoord op.

Bier

Eerst nemen we het bier onder de loep. Is het bier dan belangrijker dan de cola? Sommigen vinden van wel. Waar het om gaat in dit geval is wat gezonder is. Gezondheid kan op meerdere manier geïnterpreteerd worden. Zo schijnt onderzoek aan te tonen dat het drinken van een glas alcohol per dag het risico op bepaalde ziektes verkleint. Dus is bier gezonder dan cola? Daar komen we later even op terug. Een andere manier om ernaar te kijken is simpelweg het aantal calorieën tellen. Een normaal biertje bevat ongeveer 43 calorieën per 100 g. Als we kijken naar de ingrediënten zijn dit wel voornamelijk natuurlijke ingrediënten, zoals hop en water. 

Alcoholvrij bier

Een drankje dat steeds meer aan populariteit wint is het alcoholvrije bier. Het heeft de smaak van bier, maar wel slechts de helft aan calorieën, omdat er geen suiker aan is toegevoegd. Sterker nog, het bevat zelfs vitaminen en mineralen (o.a. magnesium en kalium) die we niet terugvinden in frisdranken. Klinkt gezond dus.

Cola

Dan cola, de meest geliefde frisdrank op aarde. Een bijzondere eigenschap van cola is dat het bijvoorbeeld roest kan verminderen, maar ook positieve gevolgen kan hebben bij misselijkheid; na het drinken van een glas cola kunt u zich ineens een stuk beter voelen.

Dan het aantal calorieën van een glas cola. Dat komt neer op iets meer dan 40 calorieën per 100 g. Gezonder dan bier dus, of niet? In een glas cola zit erg veel suiker; een hoeveelheid van maar liefst 10 suikerklontjes. We hoeven u niet uit te leggen dat dit slecht is voor uw tanden. Om nog maar te zwijgen over alle E-nummers. Suikers en E-nummers die we niet in bier niet terugvinden.

Cola light

Dan maar aan de cola light, denken sommige mensen. Het klopt, er zitten geen extra suikers in de light versie van deze populaire frisdrank, maar wel aspartaam, een stof waar we als mensen liever niet teveel van binnenkrijgen.

De winnaar

Om terug te komen op de vraag is bier gezonder dan cola? Ja, de gezondste optie is het alcoholvrije biertje. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er een placebo-effect optreedt bij het drinken van alcoholvrij bier, waardoor er toch het gevoel van lichtelijk aangeschoten ontstaat. Leeftijd verificatie
Om dit te kunnen bestellen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.