Radler bier informatie

Radler bier is bier dat vooral tijdens warme dagen en in de zomer wordt gedronken. Het is een verfrissend licht biertje en heerlijk om te drinken op het terras. Natuurlijk wilt u alles over radler bier weten en daarvoor ben je bij deze blog aan het juiste adres. Radler bier is een combinatie van pils of bruin bier en limonade. Deze combinatie maakt het biertje zo’n lekkere dorstlesser.

Echter zijn over het algemeen de speciaalbier liefhebbers iets minder enthousiast over het drinken van radler bier. Zij vinden dat het karakter van bier door de toevoeging van limonade verdwijnt. In deze blog vertellen we u graag alles over radler bier.

Geschiedenis radler bier

Net zoals bij veel bieren geldt ook bij het radler bier dat de geschiedenis ervan niet helemaal duidelijk is. Het verhaal gaat echter dat de Duister Xaver Kugler zijn kroeg, de Kugler Alm, opende in een mooi natuurgebied net over München. Fietsen werd in Europa steeds populairder en er kwam meer behoefte aan een pitstop. De kroeg van meneer Kugler bleek daar een perfecte plek voor te zijn. Daarom legde hij, volgens het verhaal, in 1922 een fietsroute aan langs zijn kroeg. Een succes was het gevolg. De fietsers stroomde toe, maar door de enorme drukte kon hij het niet meer aan.

De voorraad bier raakte namelijk snel op. Natuurlijk wou hij de dorstige fietsers wel voorzien van drinken en besloot daarom bier te mengen met limonade. De verhouding daarin was 50% bier en 50% limonade. Hij noemde dit mengsel de Radlermass, genoemd naar de ‘ Fahrradfahrer’ (beter bekend als de fietser) in combinatie met Mass; Duits voor een 1-liter bierpul. Dit is ook de reden waarom radler bier vooral in Duitsland erg populair is. Alleen in Nederland en België wordt het bier steeds populairder, zeker tijdens warme zomerse dagen.

radler bier geschiedenis

Brouwproces van radler bier

Een radler biertje wordt gemaakt van vaak 50 of 60% bier en de overige 40/50% limonade. Radler kan zowel met wit als bruin bier en pils gemaakt worden. Het verfrissende bier wordt vaak gezien als frisdrank met alcohol. Vaak wordt citroenlimonade toegevoegd. Er is echter wel een verschil met fruitbier. Daarbij wordt het bier ook daadwerkelijk met fruit gebrouwen, dit is bij radler bier niet zo.

Alcoholvrij bier

Bier blijft één van de meeste populaire alcoholische dranken net als wijn. Alleen wat ook steeds populairder wordt zijn de alcoholvrije bieren. Oftewel de 0.0% bieren. Zeker tijdens mooi weer is het niet aan te raden om teveel alcohol te drinken, daarom kiezen steeds meer mensen voor een alcoholvrij biertje. Een radler biertjes mag daar natuurlijk ook niet aan ontbreken. Amstel radler is één van de bekendste merken radler bier. Daarin is ook een 0.0% radler bier variant. Zeker eens het proberen waard.

Radler bier en eten

Bier en eten zijn vaak een hele goede combinatie. Geldt dat ook voor radler bier, horen we u denken. Ja zeker geldt dat ook voor radler bier. Echter is er met radler nog niet zoveel geprobeerd en geëxperimenteerd als met andere bieren, maar er zijn wel al een aantal goede combinaties ontstaan. Kip stoven in radler bier is bijvoorbeeld héérlijk. De citroensmaak van radler is namelijk heel lekker met kip.

Radler bier

Afkoelen tijdens een zomerse dag? Dan is frozen fruit een heerlijk koud toetje. Voeg naast het yoghurtijs een scheutje radler toe voor de frisse citroen smaak. Een borrelplankje met radler bier is ook een hele lekkere combinatie. Zeker als er op het plankje brie ligt. Radlers met een hoog citrusgehalte passen namelijk goed bij de smaak van brie.

U weet nu alles over radler en zal daarom niet snel voor een verassing komen te staan. Ontdek ook ons aanbod radler bieren op onze website.