bokbier informatie

Bokbier of bockbier? Daar hebben we het later over in deze blog. Wat wel een feit is dat dit bier in twee verschillende soorten verkrijgbaar is. Namelijk in een herfstbok en lentebok. De bieren vallen onder speciaalbier en met de herfst in aantocht wordt het tijd om eens naar bokbier te gaan kijken. In deze bloggen vertellen we alles over bokbier en de combinatie met eten. Benieuwd?

Lees dan hieronder verder om alles over bokbier te weten te komen.

Wat is bokbier?

Bokbier is een seizoensbier die oorspronkelijk zijn ondergistend. Het gist zakt tijdens het brouwproces naar de bodem. Dit is de reden dat bokbier robijnrood van kleur was en tevens met een karamel achtige smaak. Tegenwoordig wordt hier minder streng op gelet en is eigenlijk alles mogelijk. Er zijn daarom ook steeds meer bovengistende bokbieren op de markt. Deze hebben een lichtere kleur. Bokbier is verkrijgbaar van september/oktober tot en met februari. De combinatie van zoet- en bitterheid geeft deze bierstijl zijn eigen karakter.

bokbier drinken

Is het bokbier of bockbier?

Er ontstaat soms verwarring over of het bokbier of juist bockbier met ck is. De naam ontstond aan het eind van de 17e eeuw in Duitsland. Dit was in de Middeleeuwse bierstad Einbeck. Oorspronkelijk wordt de naam met ‘’ck’’ geschreven als bockbier. Echter wordt in Nederland bokbier geschreven met alleen een k. Beide schrijfwijzen zijn tevens correct. Niet alleen in Nederland is bokbier populair. In Duitsland, Noorwegen, Tsjechië en Oostenrijk zijn ze er ook dol op.

Het brouwproces

Van oorsprong is bokbier een ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het percentage begint bij 6%en kan oplopen tot 9%. Alleen hoe onderscheid bokbier zich met pils? Om te beginnen wordt er twee keer zoveel mout gebruikt tijdens het brouwproces. Het gevolg hiervan is meer suikers en het zorgt tevens voor een steviger bier. Mout wordt in bokbier op een hoge temperatuur gedroogd.

Een deel van het mout karamelliseert en zorgt voor die karakteristieke , zoete karamelsmaak dat bokbier heeft. In Nederland is er echter één eis aan bokbier gesteld. Het bier moet een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato hebben. Dit geeft de dichtheid van het bier aan en zegt daarmee iets over hoe zwaar het bier is.

Bokbier bij het eten

Eerder vertelden we al dat bokbier een vrij zwaar biertje is. Bokbier is veel zwaarder dan normaal bier en heeft een volle smaak die vaak wordt beschreven als kruidig, nootachtig en zoet. Een bokbiertje is heel goed in combinatie met gerechten en hapjes. Een belangrijk punt om in gedachten te houden is dat de smaken van bier en het eten een contrast moeten vormen of elkaar juist aanvullen. Rundvlees en bokbier is een goede combinatie. Dit geldt ook voor een herfstbok met schapenkaas. Denk aan manchego of pecorino. Een bokbier is tevens ook heel goed te combineren met een dessert. Chocolademousse is daar een goed voorbeeld van.

Met een bokbier kunt u dus alle kanten op. Eenheerlijk biertje om van te genieten.

bokbier hapjes