verschil tussen normale en biologische wijn

Biologische wijn wordt steeds populairder. Alleen wat is het verschil tussen normale en biologische wijn eigenlijk? Veel mensen denken bijvoorbeeld, omdat biologische wijn biologisch is dit gezonder is dan ‘’normale’’ wijn, maar is dit wel zo? Wijn is niet zomaar biologisch. Het dient te beschikken over een keurmerk, maar het is meer dan alleen het keurmerk. De biologische werkwijze is wettelijk vastgelegd en alle producenten van deze producten moeten zich hier dus aan houden, dit wordt dan ook regelmatig gecontroleerd.

In deze blog geven we u graag antwoord op de vraag wat is het verschil tussen normale en biologische wijn?

Wat is biologische wijn?

We beginnen bij het begin, want wat is biologische wijn eigenlijk? Sinds 2012 kan wijn biologisch zijn. U kunt dit zien achter op de fles en is tevens verder te herkennen aan 1 of meerdere keurmerken. De wijn wordt alleen maar geproduceerd met enkel biologisch geteelde druiven. Tevens houdt een wijnboer zoveel mogelijk rekening met het milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen. Technische hulpmiddelen zijn verboden, zoals scheidingstechnieken om de samenstelling van most of wijn te veranderen.

Ziektes worden bestreden op natuurlijke manieren. Een wijnboer kiest bijvoorbeeld voor het aanplanten van kruiden die schadelijke insecten weren. Of het sproeien met compostthee en het veelvuldig wieden van onkruid. Een biologische wijn is dus niet zomaar biologisch. Een wijnboer moet met verschillende dingen rekening houden om tot het beste resultaat te komen.

biologische wijn gezonder

Verschillende biologische keurmerken

Biologische producten hebben allemaal een keurmerk, waaronder biologische wijn. Echter is er meer dan alleen een keurmerk. Hierboven kon u al lezen dat het hele proces van wijn brouwen ook biologisch moet. De term biologisch is namelijk wettelijk beschermd en wijnboeren moeten aan strikte eisen voldoen om het keurmerk op hun flesetiket te mogen plaatsen. Biologische wijn mag bijvoorbeeld alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet en mag het biologisch keurmerk alleen gebruikt worden door biologisch gecertificeerde bedrijven.

Een aantal zaken zijn verplicht om te vermelden op het wijnetiket, zoals het alcohol percentage en of de wijn sulfiet bevat. Indien de wijnboer geen sulfiet aan de wijn heeft toegevoegd dan is de wijn sulfiet arm, nooit sulfiet vrij. In een druif zelf is namelijk altijd sulfiet aanwezig. Er zijn mensen die een allergische reactie kunnen krijgen van sulfiet en daarom is het belangrijk dat dit op het etiket wordt vermeld.

Is biologische wijn gezonder dan gewone wijn?

In het algemeen is er niet aangetoond dat biologische wijn gezonder is dan niet biologische wijn. Het is wel zo dat biologische wijn gezonde geproduceerd wordt. Denk aan minder resten van bestrijdingsmiddelen en soms minder nitraat. Tevens wordt het gebruik van sulfiet ook beperkt. Bij biologische wijn moet het sulfietgehalte minstens 30 tot 50 milligram per liter lager zijn dan in de conventionele tegenhangers. Is biologische wijn gezonder dan niet biologische wijn? Het antwoord daarop is dat het in bepaalde zaken gezonder is, maar zeker niet veel gezonder.

voordelen biologische wijn

Biologische wijn voor de echte wijnliefhebbers

Ondanks dat biologische wijn per direct niet gezonder is dan normale wijn kent het natuurlijk wel heel veel andere voordelen. Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge(re) kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven moeten immers harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit druif. In de wijngaard is er meer aandacht voor de plant en dat proef je terug in de witte wijn of rode wijn die biologisch is.

Overweegt u om eens biologische wijn te proberen? Dan kunnen wij dat van harte aanbevelen, zodat u zelf het verschil in smaak kunt proeven. In ons assortiment vindt u diverse verschillende rode en witte vegan wijnen.