wijnveld verschil tussen duitse en franse wijn

Wijnen, wijnen, wijnen! Alleen welke wijn heeft uw voorkeur? Iedere wijn proeft namelijk anders. Dat komt onder andere door de druiven die gebruikt worden, hoelang de wijn rijpt, de bodem waarop de wijnstok staat aangeplant, het klimaat, de hoogte van de ligging van de wijngaard en nog meer aspecten. In deze blog gaan we het hebben over wat is het verschil tussen Duitse en Franse wijn? We gaan het hebben over wat Duitse wijn echt Duits maakt en dit geldt ook voor de Franse wijn. Benieuwd naar het antwoord? Lees hieronder dan snel verder.

Alles over Duitse wijnen

Om de hamvraag wat is het verschil tussen Duitse en Franse wijn te beantwoorden is het natuurlijk eerst belangrijk om te weten wat een Duitse of Franse wijn kenmerkend maakt. We beginnen met de Duitse wijn. Duitsland is een top gebied voor witte wijn. Duitsland heeft een koud continentaal klimaat, wat neerkomt op hete zomers, koude winters en gedurende het hele jaar (kans op) regen. Die kans op regen is natuurlijk wel een risico voor de wijnboer. Koele nachten in combinatie met dauw of flinke regenbuien vergroot de kans op meeldauw, dat is een druivenziekte.

Als u een zoete wijn liefhebber bent dan zullen de Duitse wijnen u zeker in de smaak vallen. Duitsland staat bekend om de zoete witte wijnen, maar ze hebben meer. Duitsland produceert ook droge wijnen en rode wijn. Maar liefst 1 op de 3 geproduceerde flessen is rood. Als echte wijnliefhebber kunt u kiezen uit een breed scala aan veelzijdige Duitse kwaliteitswijnen.

Franse wijnen

Zonder twijfel is Frankrijk het beroemdste wijnland ter wereld. Hier worden Franse wijnen geproduceerd van ware topklasse. De wijn wordt geproduceerd door het hele land. Het land beschikt over veel natuurlijke omstandigheden. Hierdoor kunnen ze verschillende soorten kwaliteitswijnen maken. De diversiteit van druiven, bodemsoorten en klimaten is enorm. Frankrijk kent meerdere wijnstreken de bekendste zijn te vinden in Bordeaux, Bourgogne en Beaujolais.

Frankrijk produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Hun populariteit hebben ze te danken aan hun karakteristieke stijl en smaak, geliefd bij miljoenen wijnliefhebbers wereldwijd. Bekende topdruiven zijn bijvoorbeeld: Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Komen deze namen u bekend voor? Ze staan vaak op de wijnkaart in restaurants.

Het verschil tussen Duitse en Franse wijnen

Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw is het gebruik van ‘eigen’ druivenrassen, met voorop riesling. De Chardonnay en Cabernet Sauvignon zijn vooral bekende wijnen vanuit Frankrijk. Frankrijk is het ultieme klassieke wijnland; hier ligt de ‘roots’ van de wereldwijde wijnbouw. Franse wijnen zijn daarom ook erg populair. De ervaring in wijn dat Frankrijk heeft zorgt ervoor dat ze meer exclusieve wijnen kunnen produceren. Ze experimenteren met technieken en het streven naar de ideale combinatie van druivensoort en wijngaard.

De smaak van de wijnen is vooral een persoonlijke voorkeur. Beide landen hebben zowel witte als rode wijnen. Door het verschillende klimaat en druivensoorten heeft iedere wijn een eigen unieke smaak. Het verschil tussen Duitse en Franse wijn zit hem dus in de druivensoorten , het klimaat en de kennis. Welke wijnsoort heeft uw voorkeur?