verschil tussen zoete en droge wijn

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van druivensap. Het gehele proces waarin de wijn wordt gemaakt wordt vinificatie genoemd. Er zijn veel verschillende wijnen. Er bestaan zoete en droge wijnen, maar wat is het verschil tussen zoete wijn en droge wijn? Dat leggen wij u graag uit. 

Wijnen

Naast zoete en droge wijnen is er natuurlijk nog een verschil: rode en witte wijn. Het spreekt voor zich dat het hier om de kleur gaat, daarbij natuurlijk zeker ook om de smaak. Namen van wijnen zijn meestal afgeleid van de druif waar ze van gemaakt zijn. Droge witte wijn wordt wereldwijd het meest gedronken. De meest bekende droge witte wijnen zijn toch wel de chardonnay en de sauvignon blanc. Bekende zoete witte wijnen zijn die van de muscat en de riesling druiven.

Het verschil tussen zoet en droog

Simpel gezegd gaat het om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Druiven zijn van zichzelf zoet en bevatten suikers. In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.

Eten en wijn

Droge wijn en zoete wijn passen elk bij andere soorten eten. Zoete wijnen en rode wijn gaan vaak goed samen met vlees, terwijl droge wijnen goed passen bij Aziatische gerechten passen. Om het makkelijk te maken, moet u wijnen gewoon aanpassen aan de smaken van het gerecht. Wanneer een gerecht romig en zacht is kies dan ook voor een romige en zachte wijn. Als u een gerecht heeft met veel smaak, ga dan voor een wijn met een intense smaak, anders proeft u de smaak amper. Zo brengt u de gerechten en wijnen het beste in balans en heeft u de optimale smaak.