Vodka of Wodka?

Vodka of Wodka?

Wodka is een sterke drank, waarbij het alcoholpercentage gemiddeld rond de 40% ligt. De drank wordt meestal gestookt uit granen, maar kan ook gestookt worden uit aardappelen of quinoa. Er worden onder jongeren en studenten vaak andere dranken en frisdranken gemixt met wodka, dit zijn mixdrankjes. Het wordt geproduceerd en gedronken in veel verschillende landen, maar wat iedereen zich afvraagt: Is het vodka of wodka? Wij geven u het antwoord op die vraag.

Hoe wordt het gemaakt?

Wodka wordt gedistilleerd tot maximaal 96% alcohol en wordt daarna gefilterd over houtskool en verdund met bronwater. Het alcoholpercentage ligt tussen de 37% en 70%. Het graan wordt eerst ontkiemt, waarbij vergistbare suiker ontstaat. Dit wordt met water gemengd en zo ontstaat een alcoholische vloeistof, deze vloeistof wordt gedestilleerd. De drank wordt dan opgeslagen in tanks met houtskool, waardoor de geur en kleur wordt geabsorbeerd. Dan wordt de wodka gefilterd. Wodka heeft niet net als alle andere gedistilleerde dranken een rijpingsproces, de drank wordt meteen vanuit de destilleer tank in de fles gegoten en naar de winkel gebracht.

De oorsprong van de drank

Het verschil tussen vodka en wodka is eigenlijk vrij simpel. Het verschil zit in de oorsprong. Er is niet precies duidelijk waar de sterke drank vandaan komt. De Russen claimen dat het uit Rusland komt, maar de Polen claimen dat het uit hun land komt. In Rusland is de drank voor het eerst in de achttiende eeuw benoemd en in Polen was dat al rond veertienhonderd. De Russen noemen de drank vodka en de Polen noemen het wodka.

Rusland

In Rusland wordt de drank dus geschreven als vodka, het betekent letterlijk ‘watertje’. Vodka werd in de tweede wereldoorlog veel gedronken door soldaten, het werd gezien als een hulpmiddel om ze scherp te houden. Alleen aan het eind van de oorlog gingen de soldaten er steeds grotere hoeveelheden van drinken. Na het uiteenvallen van de Sovjet-unie steeg het percentage van het drinken van vodka enorm. De laatste jaren daalt dit weer.

Polen

De Polen schrijven de drank als wodka. Polen beschouwen zichzelf als de uitvinders van wodka, omdat ze er al over spraken rond veertienhonderd. Dit was ver voordat vodka genoemd werd in Rusland. Polen drinken de drank veel bij hun eten, het is vaak te vinden in hun huizen en in restaurants. Ze beweren ook dat een kater wordt uitgesloten, wanneer men wodka drinkt. Die bewerking kunnen we natuurlijk eens gaan testen. 

Conclusie

De eindeloze discussie over de benaming van vodka of wodka is dus simpel op te lossen. Het maakt niet uit, het is allebei goed. Het verschil zit in het land van herkomst. De Polen noemen het wodka en de Russen zeggen vodka. In Nederland wordt meestal wodka geschreven, maar vodka kan dus ook.Gerelateerde producten