hoe wordt wijn gebrouwen

Wijn, deze alcoholische drank wordt veel gedronken. Wijn wordt veel gedronken voor de gezelligheid, maar er zijn ook serieuze wijnproeverijen en wijnspecialisten. Er zijn verschillende soorten wijn, waaronder rode en witte wijn. Druiven kom je ook in veel soorten tegen, van elke druivensoort wordt een andere wijn gemaakt. Elke wijn smaakt dan ook anders. Druiven zijn een belangrijk onderdeel van de wijn. Deze drank wordt namelijk gemaakt door het vergisten van de sap van druiven. Hoe wordt wijn gebrouwen? En wat is het wijnproces? Dat leggen we graag uit.

Vinificatie

Het gehele brouwproces en de bereiding van wijn wordt ook wel vinificatie genoemd. De verschillende wijnsoorten worden op verschillende manieren bereid. De basis van de vinificatie is in de 19e eeuw ontstaan. Eerst de correcties van wijnoogsten, daarmee wordt bedoeld chaptaliseren, verzuren of concentratie door omgekeerde osmose. Dan de alcoholische vergisting en als laatste de malolactische vergisting. Dit zijn allemaal wetenschappelijke processen.

Het algemene brouwproces van wijn

De druiven worden natuurlijk eerst geoogst, daarna worden ze ontsteeld, gekneusd en geperst. Er worden voor de verschillende soorten wijn andere gisting technieken gebruikt. Bij rode wijn gaan het sap en de schil wel samen door de alcoholische gisting en worden ze daarna geperst, maar bij witte wijn is dit niet zo. Bij witte wijn worden de druiven eerst geperst en gescheiden, daarna vind de alcoholische vergisting plaats.

Nadat de druiven geperst zijn vindt er fermentatie plaats. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij suiker uit de most (dit is in de vorm van glucose) omgezet wordt in alcohol en kooldioxide. Dit is een proces dat wordt veroorzaakt door wijn gistcellen. Na het fermentatieproces worden de druiven ‘schoongemaakt’, de gistcellen zijn namelijk afgestorven. Dit heet droesem en dit wordt gescheiden van de wijn. Dit noemen ze klaren.

De wijn is klaar voor gebruik

Als de wijn helder is kan het gebotteld worden. Het hangt van de wijnsoort af hoeveel tijd er tussen de fermentatie en het bottelen zit. De ene wijn wordt vlak na de fermentatie gebotteld, terwijl de andere eerst nog een ruime tijd gaat rijpen in bijvoorbeeld een eikenhouten vat. In de tussentijd wordt de wijn gestabiliseerd, zodat er geen ongewenste aanpassingen kunnen plaatsvinden.

De botteling van de wijn is zeer belangrijk en het moet heel nauwkeurig gebeuren. Het wijnproces is zoals je leest een ingewikkeld proces. Er komt veel nauwkeurigheid bij kijken en het kan op verschillende manieren gebrouwen worden. Aan het einde van dit hele proces kan de wijn natuurlijk gedronken worden en dat is wat de meeste mensen ook lekker gaan doen. U heeft nu het antwoord op de vraag hoe wordt wijn gebrouwen. Het eerst volgende glas wijn smaakt nu nog bijzonderder.