Hoe wordt bier gebrouwen?
Bier gaat ver terug in de tijd, het is een van de oudste dranken uit de geschiedenis. Rond 4500 voor Christus werd er waarschijnlijk al een versie van bier gebrouwen. Door de tijd heen is bier ontwikkeld, er zijn vele versies gemaakt en verbeterd plus er zijn veel bierbrouw bedrijven ontstaan. Het eerste blikje bier werd verkocht in 1935. Inmiddels is het de meest gedronken alcoholische drank in Nederland. Er zijn enorm veel verschillende merken die bier produceren en verkopen. We zien eigenlijk alleen het uiteindelijke product. De grote vraag is: Hoe wordt bier gebrouwen?
Het productieproces
Er zijn vandaag de dag veel manieren om bier te produceren. Er kunnen vele verschillende biersoorten worden gebrouwen. Over het algemeen hebben de meeste bieren hetzelfde proces als hoofdlijn. Van graanvrucht tot bier. Er zitten hier meerdere stappen tussen, maar uiteindelijk is het begin natuurlijk een graanvrucht en het eindproduct: bier.
Stap voor stap
Nu zijn we aangekomen bij het anwtoord op de vraag: hoe wordt bier gebrouwen? Hieronder leggen we dat stap voor stap uit.
- Mouten: Het eerste proces is mouten. Hierbij worden de graanvruchten tot kiemen gebracht. Vervolgens worden ze gedroogd op een eest.
- Schroten: Schroten gebeurd na het mouten. Dit is het malen en pletten van de mout.
- Beslag: De geplette mout wordt samengevoegd met water. Dan ontstaat er een soort pap. Dit heet beslag. Het beslag wordt verhit, zodat het zetmeel wordt omgezet in oplosbare suiker. Dit zijn de enzymatische processen.
- Filteren: Het beslag wordt gefilterd en gekookt. Hierdoor worden de enzymatische processen stopgezet en wordt het beslag steriel. Uiteindelijk wordt er hop aan toegevoegd.
- Vergisten: Als dit beslag eenmaal is afgekoeld wordt het vergist. Tijdens dit proces ontstaan alcohol en koolzuur. Dit komt uit de moutsuikers. Tijdens de eerste vergisting krijgt het bier zijn typische smaak.
Gisten kan op een aantal manieren. Ondergisting, bovengisting, spontane gisting en gemengde gisting. Het verschil zit voornamelijk in de temperatuur en controle.
De smaakvariaties tussen alle bieren die bestaan komen door de verschillen in grondstoffen en het productieproces. De stappen kunnen op meerdere manieren worden uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de smaak. Dit kan aan kleine veranderingen liggen, zoals de manier van mout drogen. Uiteindelijk is elk bier natuurlijk uniek!
Bierproductie aandelen
Azië heeft met 34% het grootste aandeel in bierproductie. Op de tweede plek staat Europa met ongeveer 28%. Op de derde plek komt Zuid-Amerika met 17%. China heeft als land wereldwijd het grootste aandeel in de bierproductie. Op nummer twee staat de Verenigde Staten en op nummer drie Brazilië. Nederland komt in Europa op een 5e plek uit. Heineken is een Nederlandse bierbrouwerij. Het is met 11.2% de tweede grootste brouwerij ter wereld.
Kortom, het brouwproces bestaat uit een aantal stappen. Mouten, schroten, beslag, filteren en vergisten. Het brouwen van bier kan op verschillende manieren gedaan worden. Daardoor ontstaan verschillende smaken bier. Bier wordt overal over de wereld gebrouwen en Azië heeft het grootste aandeel. Het Nederlandse Heineken bier is met trots de tweede grootste bierproducent ter wereld.