wanneer is bier alcoholvrij

Bier zonder alcohol wordt steeds vaker geconsumeerd. De smaak is ongeveer gelijk aan dat van een normaal biertje met alcohol. Alcoholvrij bier bevat alleen geen alcohol. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een alcoholvrij biertje. De hoofdreden is vaak dat mensen nog moeten autorijden. Daarnaast kiezen mensen ervoor vanwege de smaak of omdat ze geen alcohol consumeren in het algemeen. Het bier smaakt bijna hetzelfde als een normaal biertje, maar wanneer is bier alcoholvrij?

Percentage

Het gaat natuurlijk om het alcoholpercentage dat er in het bier zit. In Nederland geldt de regel dat er ten hoogste 0.1% alcohol in het bier mag zitten. Alleen dan mag het bier echt alcoholvrij worden genoemd. Het kan dus zijn dat er een klein beetje alcohol in een alcoholvrije bier zit. Wel is het zo dat als er op het etiket van het flesje staat “0.0%” dan mag het ook echt geen alcohol bevatten, zoals bijvoorbeeld Heineken 0.0%. Dus wanneer is bier alchoholvrij? Dat mag dus alleen zo heten wannneer er 0.0% op het flesje staat en er niet meer dan 0.1% alcohol in zit. Let daar dus goed op.

Wat zijn de regels buiten Nederland?

In andere Europese landen gelden iets andere regels dan hier in Nederland. Dit mag wel verkocht worden in Nederland, maar de brouwers hoeven zich niet aan de regels hier te houden. In Oostenrijk, België, Duitsland, Denemarken, Finland en Zweden mag er maximaal 0.5% alcohol in alcoholvrij bier zitten. In Spanje mag er tot 1.0% alcohol in zitten, en in Italië en Frankrijk zelfs 1.2%. Een aantal alcoholvrije bieren met alcohol:

  • Amstel malt (0.1%)
  • Warsteiner (0.5%)
  • Grolsch premium malt (0.1%)
  • Jever fun (0.4%)

Manier van brouwen

Alcoholvrij bier wordt natuurlijk anders gebrouwen dan gewoon bier. De manier van brouwen bepaald het alcoholpercentage in het bier. Soms wordt de alcohol na het proces verwijderd. Dit wordt gedaan door de verdamp techniek te gebruiken na de tijd. Bij een bepaalde temperatuur verdampt de alcohol. Een andere manier om het alcoholpercentage te minimaliseren is het brouwproces aanpassen. Er wordt dan een lagere temperatuur gebruikt en een ander soort gist. Uiteindelijk kan het zijn dat niet alle alcohol uit het bier is verdwenen. Altijd slim om goed op het etiket te kijken. Hopelijk heb jij nu het antwoord gevonden op uw vraag wanneer is bier alcoholvrij?