Bier van de tap, uit blik of fles, de facts en fabels

Bier van de tap, uit blik of fles, de facts en fabels

Bier wordt wereldwijd gedronken en is waarschijnlijk ook een van de meest gedronken alcoholische dranken. Er wordt jaarlijks enorm veel bier gebrouwen, wel 1,9 miljard hectoliter. Er zijn vele merken die bier produceren en verkopen. Ook wordt het op verschillende manieren verkocht. Toch zijn er veel verhalen en misverstanden over bier. Welke verschillen zijn er wel en welke verschillen zijn er niet?

De smaak

Het grootste verschil waar over gesproken wordt is de smaak van het bier. Er wordt gezegd dat bier uit blik ander smaakt dan bier uit een fles. Er zou een metaalsmaak aan zitten. Uit onderzoek is gebleken dat er een hele lichte metaalsmaak zit aan bier uit blik, maar niet iedereen proeft dit. Bier uit de tap zit natuurlijk ook in een metalen blik, echter proef je het hier minder, omdat er minder metaal per centiliter bier is. 

Ook wordt er gezegd dat de hoeveelheid koolzuur die in het bier zit invloed heeft op de smaak. Bier uit een flesje bevat meer koolzuur dan bier uit een blikje. Dit komt doordat een blikje de druk van meer koolzuur niet aan kan. Dan wordt er ook nog gezegd dat het licht invloed heeft op het bier, hoe meer licht er bij komt hoe slechter de smaak. Een glazen flesje laat meer licht door dan een blikje, waardoor bier uit een fles dus anders zou moeten smaken.

Tot slot is er nog een verschil tussen de kleur bierflesjes. Een bruin flesje laat minder licht door dan een groene of een witte. Als laatste kan er minder zuurstof komen bij een blikje dan bij een flesje, zuurstof zou de smaak van bier ook verminderen.

Blik is beter

Door veel mensen wordt gezegd dat bier uit blik drinken beter is. Dit zou om de volgende redenen zijn. Er komt minder licht bij, de blikjes zijn zuurstofdicht en de koeling werkt beter bij blikjes, koud bier is lekkerder. Ook zijn blikjes duurzamer, want er kunnen meer in één keer vervoerd worden en ze zijn recyclebaar. Blikjes gaan ook veel minder snel stuk dan een flesje, een blikje kun je gerust even laten vallen. Helaas hebben blikjes dus ook een aantal nadelen Zoals: de smaak die aangetast wordt, maar ook is hergisting onmogelijk. De meeste mensen kiezen uiteindelijk toch voor bier uit fles.

Wat is nu waar?

Er wordt zoveel gezegd en er worden veel verhalen verspreid. Wat zijn nu de fabels en wat zijn de facts? Over de smaak zijn de meeste dingen wel echt waar, maar of er echt een merkbaar verschil in smaak zit weten we niet. Het zit vaak tussen de oren. Het hangt ook van het moment af wanneer de bier wordt gedronken en hoe het geserveerd wordt. Bier smaakt na een lange werkweek beter dan op maandag en bier uit een glas smaakt beter dan uit een blik, dit zit meestal allemaal tussen de oren. Blik, flesje of tap? Er is niet perse een beter, het is maar net welke smaak u het lekkerst vindt.Gerelateerde producten