Hooghoudt vs Sonnema Berenburg

Berenburg is een alcoholische drank. Deze drank bevat rond de 30% alcohol. Het is een op kruiden getrokken gedistilleerde drank. Beerenburg werd in de 17e eeuw voor het eerst gemaakt met de kruiden van Hendrik Beerenburg. De drank komt uit Amsterdam, Nederland, maar ondanks dat werd de drank het meest populair in Friesland. Om berenburg te maken worden tientallen verschillende kruiden gebruikt, zoals kalmoes, zoethout, laurierblad en jeneverbes. Er zijn verschillende merken die berenburg produceren, waaronder dus Hooghoudt en Sonnema. Wat zijn de kenmerken en wat is het verschil tussen Sonnema Berenburg en Hooghoudt Berenburg? Dat delen we hier.

Hooghoudt

Om het verschil tussen Sonnema Berenburg en Hooghoudt Berenburg te ontdekken duiken we eerst de geschiedenis in van de Hooghoudt Berenburg. Hooghoudt is een distilleerderij in Groningen. Het bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar, het is namelijk opgericht in 1888 door Hero Jan Hooghoudt en zijn vrouw Grietje Hooghoudt. Hooghoudt is een merk dat voornamelijk gedistilleerde dranken, maar ook limonadesiropen produceert. In 1973 werd de eerste kruidenbitter van Hooghoudt geïntroduceerd. De dranken van Hooghoudt zijn snel bekend geworden.

Sonnema

Sonnema Berenburg komt uit Friesland. Deze Friese kruidenbitter is in 1860 uitgevonden door Fedde Sonnema uit Dokkum, Friesland. Het bedrijf groeide snel en vestigde zich vervolgens in Bolsward. Fedde heeft het recept van de Sonnema Berenburg zelf bedacht en dit recept is nog altijd geheim. Vandaag de dag wordt datzelfde recept nog steeds gebruikt en is Sonnema nog altijd Sonnema. De berenburg is ook zeer populair in het uitgaansleven.

Kenmerken en verschillen

Het zijn beide natuurlijk kruidenbitters, maar toch zit er een verschil in smaak. Hoewel het recept van Sonnema natuurlijk geheim is, kunnen we wel een klein beetje over de smaak zeggen. Sonnema heeft een hele volle kruidige smaak van gentiaanwortel, sandelhout, duizendguldenkruid, esblad, oranjeschillen. De geur hint ook licht naar drop. Naast de Berenburg in een fles heeft Sonnema ook verschillende kant en klare mixdranken met Sonnema Berenburg erin verwerkt. 

Hooghoudt heeft weer andere tonen, namelijk die van nootmuskaat, kaneel en gember. Ook de smaken van laurier, gentiaanwortel en een snufje sinaasappel- en citroen extract komen door. De manier waarop de berenburgen gemaakt worden verschilt ook. Elk bedrijf heeft zo zijn eigen manier, zoals de duur van het trekken, maar hier is niet heel veel over bekend.

Conclusie

Beide merken, Hooghoudt en Sonnema, hebben hun eigen verhaal en eigen manier van berenburg produceren. Ze hebben allebei verschillende smaaktonen, maar vallen alle twee goed in de smaak bij de Berenburg liefhebbers.