Hoe lang is een geopend biervat houdbaar?

U als horecaondernemer heeft ongetwijfeld te maken met de uitdagingen die u tegenkomt bij het beheren van een succesvolle horecagelegenheid. Een belangrijk aspect waar u rekening mee moet houden is de houdbaarheid van producten. Met name de houdbaarheid van dranken als bier is belangrijk om te beheren. Zo voorkomt u dat u producten serveert waarvan de houdbaarheid al is verstreken. Weet u eigenlijk hoe lang is een geopend biervat houdbaar? Dit is belangrijk om te weten om zo verspilling tegen te gaan. Wel is het lastig om dit te bepalen. In deze blog vertellen we factoren die invloed hebben op de houdbaarheid van een biervat en hebben we waardevolle tips om u te helpen het bier voor lange tijd vers en lekker te houden.

Factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van biervaten

Bier is een van de meest geschonken dranken in de horeca. De meest voor de hand liggende manier om bier te schenken is om gebruik te maken van biervaten. Deze biervaten zijn erg handig, maar wel is het belangrijk om te begrijpen dat de houdbaarheid van een geopend biervat beperkt is. In het algemeen hangt de houdbaarheid af van factoren als het type bier, de bewaaromstandigheden en het gebruik van specifieke apparatuur.
 
·      Het type bier

We beginnen met het type bier. Het type bier speelt een cruciale rol bij het bepalen van de houdbaarheid van een biervat wat geopend is. Over het algemeen geldt dat lichte en minder       alcoholische bieren als pilsners een kortere houdbaarheid hebben dan zwaardere en donkere bieren als stouts en porters. Lichte bieren zijn meer gevoelig voor oxidatie en verliezen sneller hun smaak en kwaliteit.

·      Bewaaromstandigheden

De omstandigheden waarin u het geopende biervat bewaart, zijn van groot belang voor de houdbaarheid ervan. Ten eerste de temperatuur. Bewaar het geopende biervat op de juiste temperatuur. Bier moet gekoeld worden bewaard, maar de juiste temperatuur is afhankelijk van het soort bier. Ten tweede het licht. Bier is zeer gevoelig voor licht. Bewaar daarom geopende biervaten in een donkere ruime om de smaak en kwaliteit te behouden. Ten slotte de luchtdichtheid. Zorg ervoor dat het biervat luchtdicht is afgesloten.

·      Gebruik van specifieke apparatuur

Sommige horecaondernemers maken gebruik van specifieke apparatuur als biertapsystemen om zo bier te tappen. Het juiste onderhoud en de reiniging ervan zijn van belang voor de houdbaarheid van het bier.

hoe lang is een geopend biervat houdbaarhoe lang is een geopend biervat houdbaar

Hoe kunt u de houdbaarheid verlengen?

We hebben de belangrijkste factoren besproken die de houdbaarheid van een geopend biervat kunnen beïnvloeden. Hieronder leest u nog enkele tips om de houdbaarheid te verlengen.
 
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid aan te schaffen. Probeer niet veel meer bier te kopen dan wat u in redelijke tijd kunt verkopen. Het verminderen van de voorraad helpt om verspilling te voorkomen. Ten tweede het gebruik van kleinere vaten. Als u verwacht dat er niet super veel bier zal worden verkocht, is het wellicht een idee om het bier in iets kleinere vaten te bewaren. Als derde de kwaliteit van de tapsystemen. Hoogwaardige tapsystemen helpen de versheid van het bier te behouden en minimaliseren oxidatie. Overweeg om te investeren in geavanceerde tapsystemen. Vooral als bier veel wordt gedronken in uw zaak, is het verstandig om te investeren in tapsystemen. Als vierde is het verstandig om de voorraad te monitoren. Vooral voor u als eigenaar is het belangrijk om de voorraad goed bij te houden. Ten slotte is het opleiden van personeel verstandig. Als u ervoor zorgt dat het personeel goed is opgeleid en op de hoogte is, zal dit helpen om de houdbaarheid te optimaliseren en de kwaliteit van het bier goed te houden voor de klanten.

 

Biervaten bij Horecagoedkoop

Bent u horecaondernemer en schenkt u bier uit biervaten? Bij Horecagoedkoop hebben we biervaten van diverse merken en verschillende groottes. Naast biervaten hebben we nog veel meer benodigdheden voor uw horecazaak. Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.