wijn serveren: hoe serveer ik wijn

Wijn wordt veel gedronken, het is een drank die ontstaat uit druiven. Hier gaat een heel proces aan vooraf. Veel mensen drinken het ‘gewoon’, maar er zijn manieren waarop wijn officieel geserveerd moet worden. Het serveren van wijn is dus een proces apart. Hoe serveer je wijn juist? Zo moet er rekening gehouden worden met onder andere de glazen en de temperatuur. Dit kan een hele opgave zijn. Hier worden een aantal tips gegeven over het juist serveren van wijn!

Wijnglazen: welk glas bij welke wijn? 

Er zijn speciale wijnglazen voor de verschillende wijnen. Mousserende wijnen worden geschonken in een lang, smal glas met bolling. Champagne wordt geschonken in het welbekende champagneglas, lang, recht en smal. Rode wijnglazen zijn bol en hebben een brede bovenkant. Witte wijnglazen hebben ook een bolling, maar daarentegen hebben ze een smalle bovenkant en zijn de vaak wat kleiner. Wijn serveren doe je in het juiste glas dat hoort bij de wijn. Dit heeft invloed op de smaak van de wijn.

De hoeveelheid wijn 

Hoeveel wijn schenk je dan precies in het juiste glas? Hier zijn geen vaste regels voor, maar er zijn wel richtlijnen. Doordat er zoveel verschillende glazen zijn is dit natuurlijk best lastig te bepalen. Uit een normale fles wijn moeten ongeveer 6 tot 7 glazen gehaald kunnen worden. Dit komt ongeveer neer op 100cc per glas.

Temperatuur

De temperatuur waarop de wijn geserveerd wordt is een heel belangrijk aspect. Niet elke wijn is hetzelfde, en dus worden ze niet allemaal op dezelfde temperatuur geserveerd. Niet alle wijnen worden zomaar “koud” of “warm” geserveerd. Zoete en mousserende wijnen kunnen het beste geserveerd worden op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Een lichte, zachte rode wijn van karakter smaakt het beste tussen de 12 en 17 graden.

Een zwaardere rode wijn is perfect op kamertemperatuur (17 tot 19 graden). Een lichte, stille witte wijn is het beste om te serveren tussen de 8 en 14 graden. Andere witte wijnen komen het beste tot hun recht tussen de 12 en 14 graden. Zo is te zien dat verschillende wijnen tot hun recht komen bij andere temperaturen, het is nooit perfect, maar bij deze temperatuur komt het in de buurt.

Zelf wijn serveren

Tot slot hoe serveer je wijn? Het hoeft niet moeilijk te zijn. Met bovenstaande richtlijnen zou je zelf eens kunnen proberen wijn te serveren. Probeer het juiste glas te pakken, de normale hoeveelheid aan te houden en de juiste temperatuur te zoeken voor de wijn en dan komt het helemaal goed.