De 10 populairste soorten wijndruiven

De 10 populairste soorten wijndruiven

Wijn is, zoals de meeste wel weten, een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van druiven. Over de hele wereld worden enorm veel druiven verbouwd. Elk land heeft zijn eigen speciale soorten en er worden vele verschillende wijnen gemaakt van al deze druiven. Wil je weten welke 10 soorten de populairste wijndruiven zijn? Lees dan snel verder!

1. Cabernet Sauvignon

Dit is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort en de oorsprong ligt in de Franse Bordeaux-streek. Deze druif is een kruising tussen de cabernet franc en de sauvignon blanc. De wijn krijgt een hele volle smaak en een donkere kleur van de cabernet sauvignon.

2. Chardonnay

Chardonnay is een hele bekende witte druif die ook wordt gebruikt voor het produceren van witte wijn. Deze druif groeit over de hele wereld, dit komt mede door zijn grote aanpassingsvermogen als het gaat om bodem en klimaat. De wijn van de chardonnay is een droge witte wijn, de wijn heeft een licht zurige smaak, maar ook een klein beetje zoet.

3. Malbec

De malbec is een donker druivenras waar rode wijn van wordt gemaakt. De oorsprong ligt in het Zuidwesten van Frankrijk. Er zit veel kleurstof in de druif, hierdoor is de wijn erg donker en intens.

4. Merlot

De merlot komt uit de Bordeaux-streek in Frankrijk. Het is een blauwe druivensoort waar rode wijn van wordt gemaakt. De wijn ruikt en smaakt naar rood fruit zoals kersen en bessen. De merlot wijn is dus wat zoeter en soepeler dan andere wijnen. Ook heeft de wijn een volle smaak.

5. Müller-Thurgau

Dit is een witte druivensoort. De druif is wereldwijd aangeplant en kan tegen verschillende weersomstandigheden en bodemsoorten. Van de müller-thurgau wordt witte wijn geproduceerd. De wijn van de druif is licht zuur, een beetje fruitig en kan redelijk jong gedronken worden.

6. Pinot Blanc

De pinot blanc druif is familie van de pinot noir en de pinot gris. De druif groeit vooral in de Elzas in Frankrijk, maar ook in Oostenrijk en Duitsland. Het karakter van de wijn van de pinot blanc wordt heel erg beïnvloed door de grondsoort, het klimaat en de hoeveelheid van de oogst.

7. Riesling

De riesling is ook een witte druivensoort. Van deze druif kan zoete wijn, maar ook droge wijn gemaakt worden. Hij is vooral bekend door zijn zoete wijnen van zeer goede kwaliteit en lange houdbaarheid. De riesling komt vooral veel voor in Duitsland en in Frankrijk, maar is in meerdere landen aangeplant.

8. Sauvignon Blanc

Deze witte druif uit zuidwest Frankrijk wordt gebruikt voor de vinificatie van zowel zoete als droge witte wijnen. De wijn van de sauvignon blanc ruikt fris en heeft ook een frisse smaak.

9. Tempranillo

Deze blauwe druif heeft een wat dikkere schil, een hoger suikergehalte en veel kleur. Hierdoor wordt de druif vaak gemengd. Van de tempranillo druif kunnen rode, maar ook rosé wijnen gemaakt worden. De druif groeit het beste in Spanje.

10. Viognier

De viognier is een witte druivensoort die vooral in de Franse Rhônevallei groeit. De wijn wordt meestal jong gedronken en is bijna altijd droog. Waar de druif precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk.

 Gerelateerde producten