Wijnglazen: welk wijnglas voor welke wijn?

Wijnglazen: welk wijnglas voor welke wijn?

Een goede wijn hoort natuurlijk ook in een goed wijnglas. Om de kwaliteit van de wijn echt te kunnen ervaren is een goed wijnglas van belang. Door de juiste vorm van het glas te kiezen hoe specifieker het karakter van de wijn benadrukt wordt. De vraag die van luidt is: welk wijnglas voor welke wijn? In deze blog geven we daar het antwoord op en behandelen we de belangrijkste en daarmee meest gebruikte wijnglasvormen. Wanneer u weet welk wijnglas voor welke wijn is kunt u straks extra gaan genieten van uw favoriete wijn!

Verschillende vormen wijnglazen

Bij rode wijn hoort natuurlijk een rode wijnglas. Bij een rode wijnglas is het belangrijk dat het glas een brede kelk heeft en taps toeloopt aan de bovenzijde. Hierdoor kan er voldoende zuurstof in het glas bij ademen en zo blijven de aroma’s goed in het glas. Ook is de bol onderaan het glas van belang. Deze moet wel groot genoeg zijn om de wijn goed te kunnen laten ronddraaien. Dit wordt ook wel walsen genoemd. Zo worden de aroma’s losgemaakt. Doordat een rode wijn vaak erg complex is heeft het ruimte nodig om zich te ontwikkelen.

Witte wijn en rosé glazen

Een wijnglas voor witte wijn en rosé zijn gelijk qua vorm. De wijnglazen zijn smaller dan die van een rode wijn. Een witte wijn of rosé hoeven niet zoals de rode wijn te ademen. Een groot wijnglas bij deze wijnen zal er zelfs voor zorgen dat de aroma’s direct vervliegen. Hierdoor zal de balans van de perfecte smaak ook direct weg gaan. Door het smalle formaat van de glazen blijft de wijn langer koel en komt de fruitigheid van de wijnen ook beter tot zijn recht.

Champagne en mousserende wijn glazen

Tot slot is er dan ook nog een wijnglas voor champagne en mousserende wijn. Mousserende wijn wordt overigens in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn genoemd, aangezien er koolzuurgas in zit. Voor champagne en mousserende wijn gebruikt u een smal langwerpig glas. Ook wel de flûte genoemd. De smalle langwerpige vorm zorgt ervoor dat de bubbels langer in de wijn blijven zitten. Tevens ziet het er ook nog eens feestelijk uit met als die bubbels in het glas.

Eindconclusie 

Het kiezen van een juist wijnglas bij een bepaalde wijn is dus van groot belang voor de smaak. Niet alleen de smaak van de wijn komt in het juiste glas goed tot zijn recht, maar ook de geur. Wanneer u graag wijn drinkt bij het eten staat een wijnglas altijd bovenaan de rechterzijde van het bord. Nu u weet welk wijnglas voor welke wijn is kunt u extra gaan genieten van uw glas wijn.Leeftijd verificatie
Om dit te kunnen bestellen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.