De 5 meest bijzondere feiten over whisky

De 5 meest bijzondere feiten over whisky

Whisky is één van de sterke dranken die het meest geliefd is om te drinken. Waarschijnlijk komt dit omdat whisky een uniek product is. Uniek vanwege de wijze hoe grondstoffen worden geselecteerd en gedistilleerd. Plus: de jarenlange rijping op houten vaten. Eigenlijk is whisky dus een bijzonder product. Hieronder staan de 5 meest bijzondere feiten over whisky.

Whisky begint als bier

Het eerste bijzondere feitje over whisky is ook echt een hele bijzondere. Whisky is namelijk in essentie gedistilleerd bier zonder hop. Het mengsel waarvan whisky gemaakt wordt bestaat namelijk uit gefermenteerd gist, graan en water. De eerste paar dagen is Whisky dus hetzelfde als bier en andersom.

Levenswater

Het woord whisky betekent levenswater. Dit is eigenlijk de vertaling van ‘uisce beatha’ de naam voor whisky uit de Ierse taal. Heerlijk dat levenswater!

Whisky of whiskey?

Dit kan een verwarrende kwestie zijn. Het verschil in schrijftaal zit hem in de afkomst van de whisky of whiskey. Bij de Schotse en Canadese drank is het whisky. Het woord whiskey wordt gebruikt wanneer we het hebben over de Amerikaanse en Ierse whiskey. Doordat de Schotten in de 19e eeuw super slechte whisky produceerde kwamen de Amerikanen met een betere versie. Ze wouden zich graag onderscheiden door er een ‘e’ tussen te voegen.

De leeftijd

Voordat we whisky willen gaan nuttigen moet het eerst minimaal drie jaar lang rijpen op eikenhouten vaten. De kwaliteit van de whisky heeft verder niks te maken met de leeftijd. Oudere whisky smaakt namelijk niet per definitie beter, maar anders. Het gaat vooral om de voorkeur van smaak.

The whisky big 5

Er zijn verschillende soorten merken whisky te koop. Blended whisky is de meest voorkomende Schotse whisky en tevens ook de meeste verkochte whisky ter wereld. De grootste namen daar in zijn Johnny Walker en Glenffidich. The big 5 whiskylanden zijn Schotland, Ierland, Canada, de Verenigde Staten en Japan staat er ook tussen. Wist u de 5 meest bijzondere weetjes van whisky al? Dan bent u een echte whisky kenner!Gerelateerde producten

Leeftijd verificatie
Om dit te kunnen bestellen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.